Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ), Zelzele ve Jeoteknik Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur ve ekibi bilim adamlarının çalışmaları sonucunda 1914'ten bu yana sessizliğini koruyan Burdur Fay hattında, hareketlenmeler gözlemlediler.

1914 yılında gerilen fay; çok büyük ölümlü bir depreme sebep olurken, yüz yıllık geçen zaman diliminde ise fayın yavaş yavaş gerildiğini açıkladılar. Bu demek oluyor ki, Burdur ve çevresindeki Isparta ve Antalya' dan da geçe fay hattı, kaynıyor ve uzun zamandan beri olmayan ancak beklenen deprem olabilir. 

Burdur' da Doç. Dr. Mehmet Kanbur, “Burdur ve Isparta’yı etkileyen bir deprem olacak. Richter ölçeğine göre 6-7 arasında bir büyüklüğünde olabilir. Antalya’nın kara tarafında ilk defa güney bölüm Ağlasun depremi ile faaliyet başladı. Bu sebepten ötürü bu sistem harekete geçmişse Antalya da deprem açısından önemli bir yer haline geliyor” diye belirtti .

Aslında Burdur'un 1. derecede deprem bölgesi olması; büyük tehlike. Enerjiyi biriktirip, patlaması ile şiddeti 7' leri bulan depremlerin oluşacağını söylemekteler. 

Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, “Oraya sürekli enerji birikiyor. Kırılmadığı için de daimi baskı oluşmakta . Tarih vermek mümkün değil fakat güneyde olacak depremden daha yakın zamanda olabilme ihtimali yüksek. Burdur fayının kırılması halinde Isparta’da ziyan görür. Zira aradaki ara 20 kilometre yok. 1914 depreminde de Isparta kayıplar vermişti” diye açıkladı .

Antalya, Isparta, Burdur üçgeninin her zaman depremle yüzleşebileceği uyarısı yapan Doç. Dr. Mehmet Zakir Kanbur, "Ağlasun İlçesi'nde 4.2 büyüklüğündeki son deprem güneyde başlayan yeni bir etkinliğin habercisi. Burada Aksu fayı var ve sürekli geriliyor. Ama bir gün kırılacak. Kırıldığı an Antalya'da büyük tehlike altında. Bu fay KuzeyKıbrıs'tan gelen bir yapı. Antalya'dan kuzeye doğru dönüp Isparta'ya doğru uzanıyor. Son kısmı Eğirdir Gölü'nde bitiyor. Orada hiçbir etkinlik yok iken Ağlasun fayının hareketiyle bir etkinlik başladı ve devam ediyor. Dolayısıyla Antalya- Eğirdir arasında başka depremlerde olabilir. Çünkü burası gerilmenin olduğu bir yer. Sürekli itiliyor, bir noktada da kırılacak. Bu parça ne kadar uzunsa o kadar büyük bir deprem olacak. Aksu fayı harekete geçerse Antalya, Isparta'dan daha büyük tehlike altında. Çünkü Antalya'nın deniz tarafındaki kısmında zaten deprem oluyor. Kara tarafında deprem olmuyor. İlk kez güney bölüm de Ağlasun depremi ile etkinlik başlattı. Dolayısıyla bu sistem harekete geçmiş ise Antalya'da deprem açısından önemli bir yer haline geliyor."dedi.
Editör: TE Bilişim