İzmir Valiliği herkesten tepki çeken basın açıklamalarının yasaklanması yada engellemesi olan düzenlemenin kaldırıldığını duyurdu. Konumun fazla farklı mecralarda işlememesi için bu kararı aldıklarını belirten İzmir Valiliği; konu hakkında yaptığı açıklamalar şu şekilde.

9 MArt' yayımladığı tertip konusunda geri adım attıklarını belirten İzmir Valiliği; “İzmir’de basın açıklamaları ile benzer yapıdaki etkinliklerin daha rahat ve hür bir ortamda yapılmasına açıklık getirmesi amacıyla düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemede, basın açıklamalarının yasaklanması ya da engellenmesi gibi bir durumun söz konusu değildir. Basın açıklamaları ve benzeri yapıdaki her türlü toplumsal faaliyet ilimizde dün olduğu gibi gün içerisinde de aynı kolaylık ve rahatlıkta düzenlenmeye devam etmektedir ancak gercekleşen düzenlemenin hemen ardından bir kısım çevrelerce adeta bir tür karalama ve itibarsızlaştırma kampanyaları başlatılmış olduğu da açıkça görülmektedir. Bu çerçevede, gercekleşen bu düzenlemeyle bireylerin esas hak ve özgürlüklerinin elinden alındığı ve bu haliyle kanunları ve hatta uluslararası sözleşmeleri ihlal ettiği ileri sürülmektedir. Halbuki bu düzenleme, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin ’düşünceyi ve kanaati yeni açıklama ve yayma’ hakkındaki ilgili maddesi ile Anayasamızın 25, 26 ve 34. maddeleri, 5442 sayılı İller İdaresi Kanunu’nun, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununun ve İçişleri Bakanlığının 2012 tarih ve 64 sayılı genelgesinin ilgili hükümleri esas alınarak yapılmış bulunmaktadır" diye açıklamam yapıldı.

“Düzenlemenin bu haliyle kamuoyunda ve medyada bolca tartışılmasının gündemi son derece meşgul ettiği, halkı yanlış bilgilendirdiği ve yönlendirdiği görülmüştür denilen açıklamada, “Söz konusu bu nedenlerden ötürüdür ki yapılan düzenlemenin daha fazla siyasi karalama kampanyalarına feda edilmemesi, konunun farklı mecralara çekilerek daha fazla istismar edilmemesi ve halkımızın daha fazla yanlış yönlendirilmemesi adına yürürlükten kaldırılmasına karar verilmiştir. Bu anlamda, söz konusu düzenleme ile basın açıklamalarının daha rahat bir ortamda yapılmasını temin etmesi hedeflenen çerçeve, düzenlemeye yasal dayanak oluşturan mevcut kanunlarımız ve bakanlık genelgelerimiz üzerinden sağlanacaktır.

Bundan böyle de her bir alanda olduğu gibi bu konuda da hukuk devleti ve merci mevzuatın hükümleri çerçevesinde vatandaşlarımızın temel hak ve hürriyetlerinin korunması ile genel kamu düzeni ve asayişin eksiksiz sağlanmasına devam edilecektir" ifadelerine yer verildi.

Editör: TE Bilişim