Üsküdar faciasıyla ilgili en kapsamlı çalışmayı yapan ise araştırmacı yazar Atilla Oral. İzmit’te yaşayan ve kazanın tanıklarından dinlediklerini kitaplaştıran Orana gelen Üsküdar Vapurunun batması ve içindeki 600 yolcunun kaybolması olayı, saygıyla anıldı. Hatırladığımız üzere Üsküdar Vapurunun İzmit Körfezinde fırtınaya tutulup batması sonucu 600 yolcudan 387'si yaşamını kaybetmişti.  Bu büyük acının 57. yıl dönümü anma töreninde alınacak önlemleri de konuşulması, sanki o tarihe gidilmiş gibi hissedildi. 

Bu faciada balık ağlarına takılarak bulunan cesetler haricinde tam 300 can gitmişti. Ancak 400ü de geçtiği kayıtlara işlenmişti. O zaman ki bu Üsküdar Vapuru Vahşeti unutulmadı. Tarihe Üsküdar faciası olarak kazınan ve 76'sı öğrenci 272 kişinin hayatını kaybettiği Üsküdar Vapuru kazasının 57. yıl dönümü, Kocaeli'nde çeşitli etkinliklerle anıldı.

Üsküdar faciasıyla ilgili en kapsamlı çalışmayı yapan ise araştırmacı yazar Atilla Oral. İzmit’te yaşayan ve kazanın tanıklarından dinlediklerini kitaplaştıran Oral
' Son derece köhne ve büyük bölümü ahşap olan 31 yaşındaki gemiyi kara ulaşımının olmadığı bir dönemde sefere çıkartmak büyük bir soru işaretiydi. Denizcilik Bankası’na ait Üsküdar Vapuru çok köhne ve eskiydi. Geminin batma nedeni fırtına olarak açıklandı ama ne Karadeniz gibi hırçın dalga vardı ne de açık deniz gibi uzak mesafeler. Fakat avukatlarının savunmalarıyla hiçbir yetkili ceza almadı. Hatta cenazelerini bulamayan ailelere ceza verildi. Lodos ile yükselen dalgalar, ince tahtalar ve basit demir çubuklarla tutturulan kaptan köşkünü, kaptan Mehmet Aşçı ile denize atmıştı. Kaptanın öldüğü ortaya çıkınca tüm suç üzerine atılarak konu kapatıldı.' şeklinde olayın köhnneniyetini açıklamıştı. 

Editör: TE Bilişim