Kozan İlçesi’nin Ergenuşağı Mahallesi yakınlarında, Göksu Irmağı üzerine inşa edilen Gökdere Köprü Barajı ve Hidroelektrik Santrali’nin Derivasyon Tüneli’nin kapağının 24 Şubat 2012’de patlaması sonucu baraj havzasında çalışan işçilerden Eyüp Altıntaş, Cumali Değirmenci, Hasan Bolat, Erdal Demirelli, Erkan Yiğen, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit ve Selahattin Aral hayatını kaybetti.

Olayın ardından bölgeye gönderilen arama kurtarma ekipleri 5 işçinin cesedine ulaşırken, Veli Damaksız, Latif Değirmenci, Mehmet Yılmaz, Necmettin Karayiğit, Selahattin Aral’ın cesetleri halen bulunamadı. Yaşanan facia sonrası Kozan Cumhuriyet Savcılığı’nca başlatılan soruşturmada şantiye sorumlusu Proje Müdürü Erdal Nakas, şantiye şefi Öncü Polat ile iş güvenliği sorumlusu Burak Alpago tutuklanıp daha sonra serbest bırakıldı.

AİLELER KATILMADI

Cumhuriyet savcısı, soruşturma sonunda iddianamesini tamamlayıp Erdal Nakas, Öncü Polat, Burak Alpago ile diğer görevliler Hasan Yıldırım, Bülent Küçük, Ferdi Alkan, Ali Maraş, Kadir Doğan, Fatih Ardıç, İbrahim Atay, Hüseyin Korkmaz, Servet Eğilmez, Ekim Ulaş, Cengiz Ulucan, Ahmet Fuat Üstündağ, Emine Nur Aşık ile Ali Seçer hakkında ’Taksirle ölüme sebebiyet vermek suçundan’ 3’er yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası istemiyle Kozan Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtı. 14 Eylül 2012’de görülmeye başlayan davanın 17’nci celsesinde karar çıktı. Duruşmaya, tutuksuz sanıklardan 13’ü ve sanık avukatları katıldı.

24 AY TAKSİTLE ÖDEYECEKLER

9 saat süren duruşmada sanıklar son savunmalarını yaptı. 7 sanığa beraat kararı çıkan davada mahkeme heyeti Erdal Nakas, Öncü Polat ve Servet Eğilmez’e 10’ar yıl, Cengiz Ulucan ve Burak Alpago’ya 8 yıl 4’er ay, Ahmet Fuat Üstündağ ve İbrahim Atay’a 5’er yıl, Ferdi Alkan, Kadir Doğan ve Ali Seçer’e 7 yıl 6’şar ay hapis cezası verdi.

Mahkeme heyeti daha sonra bu cezaları sucun ’taksirli suç’ olması nedeniyle para cezasına çevirdi. Mahkeme 45 bin ile 146 bin TL arasında değişen para cezasını da 24’er aya kadar taksitle ödenmesine karar verdi. 
Editör: TE Bilişim