Karaman’da Karadağ’daki Madenşehri köyünde bulunan Binbir Kilise’de başlatılan temizlik çalışmaları kapsamında kiliseler bir bir gün yüzüne çıkmaya başladı.
Karaman Valisi Murat Koca, beraberindeki İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta ve Müze Müdürü Abdülbari Yıldız ile birlikte temizlik çalışmalarının devam ettiği Değle ören yerindeki kiliseler bölgesinde incelemelerde bulundu. Burada temizlik çalışmalarının son durumu hakkında yetkililerden bilgi alan Vali Koca, "Başlatılan bu kazılar Karaman için son derece önemlidir. Burada 4 ve 9. yüzyıllar arasındaki eserler asırlar sonra mevcut haliyle gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu önemli bir çalışmadır” dedi.
MADENŞEHRİ YOLU İÇİN ÖDENEK
Karaman Valisi Murat koca, Süleymanhacı-Madenşehri yolunun asfalt yapılması için Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığın’dan ödenek geldiğini de anlatarak, “Bu yolu yapmaktaki amacımız Konya’nın Çumra ilçesinde bulunan Çatalhöyük’e binlerce yabancı turist gelmektedir. Bu yolun tamamlanmasıyla birlikte Çatalhöyük’e gelen turistler Karaman’ı dolaşmadan çok daha kısa bir yoldan buraya ulaşabilecekler. Bu da Karaman’ın tanıtımına büyük katkı sağlamış olacak. Turizm, bizim için çok önemlidir. Çünkü Karaman bakir bir sahadır. Tüm tarihi değerlerimizi çıkarmaya devam edeceğiz" diye konuştu.
Karaman Müze Müdürü Abdülbari Yıldız da, "Binbir Kilise Hitit döneminden itibaren kutsal bir bölge olarak kabul edilmiştir. 4. Yüzyıldan itibaren Hristiyanlığın resmi din olarak kabul edilmesinden sonra Anadolu’da bir çok piskoposluk merkezleri kurulmuştur. Toplu kiliseler açısından ise Anadolu’nun en önemli piskoposluk merkezi burasıdır. Burada gün yüzünde olan toplamda 6 kilise ve 10’a yakın da yaşam alanı bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak İşkur’un da detseği ile 21 Nisan 2014 tarihinde temizlik çalışmalarına başladık. Yaklaşık 35 günlük süreç içerisinde 31 nolu kilisenin temizlik çalışmalarını tamamladık. Haziran ayının başından bu yana da şu anda içinde bulunduğumuz 32 nolu kilisede çalışıyoruz. Burası 4. Yüzyıl ortalarında ören yerinin merkezi kilisesi durumundadır. Bu kilisenin özelliği tüm Hristiyan mezheplerine hitap eden bir kilise oluşudur. Kilisenin iç kısmında çalışmalarımızı tamamlamış durumdayız" şeklinde konuştu.
Daha sonra Vali Murat Koca ve beraberindekiler kilisede temizlik çalışmaları tamamlanan yerleri gezdi.
Kaynak: iha