KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde önceki gün konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler (CTP-BG) Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, barış için geçmişle hesaplaşmak gerektiğini belirterek,”Savaşlarda kazanan taraf yok. Kıbrıslı Türkler dışında acı çekenler de var. Kıbrıslı Rumlar, Ermeniler ve Maronitler de evsiz kaldı. Kayıplar verdi. Tecavüze uğradı” dedi.

‘Hemen özür dilesin’

Derya’nın bu konuşması ise mecliste krize neden oldu. Oturdukları masalarda Derya’yı protesto eden milletvekilleri Derya’nın Türk askerini tecavüzcü olarak adlandırmasının kabul edilemez olduğunu belirterek tepki gösterdi. Protestodan sonra da söz isteyen Demokrat Parti-Ulusal Güçler Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, çıktığı kürsüde Derya’nın özür dilemesini istedi. Derya özür dilemeyince de sosyal medyada ve adada Derya’nın sözleriyle ilgili tartışma başladı.

Çok tehdit aldı

Üyesi bulunduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) ve Kıbrıs Sosyalist Partisi (KSP) Derya’ya destek verdi. Rauf Denktaş’ın oğlu Serdar Denktaş’ın genel başkan olduğu Demokrat Parti (DP) ve Ulusal Birlik Partisi (UBP)’den tepkiler aldı. Denktaş,”Türkler adaya tecavüze uğrayan, katledilen Türkler için adaya girmiştir” dedi. Sosyal medyada da Derya lehine ve aleyhine yazılar yazıldı.

Derya’da kendisi hakkında yazılan ağır yazılar ve tehditler nedeniyle soluğu karakolda aldı. Kendisi aleyhinde cinsiyetçi tweetler atıp tehdit eden kişiler hakkında suç duyurusunda bulundu.

“Geçmişle hesaplaşmalıyız”

Açıklama sonrası VATAN’ın ulaştığı Doğuş Derya ise savaşan tüm orduların tecavüzü savaş stratejisi olarak kullandığını belirterek,”Benim söylemeye çalıştığım savaş ve şiddet tecavüz suçunu arttırmıştır. Ordular tecavüzü savaş silahı olarak kullanarak suçlar işlemiştir. 1974 öncesinde yaşananlarda da sonrasında yaşananlarda da siviller karşılıklı olarak askerlerin tecavüzüne maruz kalmıştır. Bu hem Türk askeri için hem de Rum askeri için geçerlidir. Barış ve birleşme için geçmişle hesaplaşmak gerekir” dedi.

DOĞUŞ DERYA KİMDİR?

1978 yılında Lefkoşa’da doğdu. 1999’da İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi’nden mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi’nde yüksek lisans yaptı. Kıbrıslı Gençlik Platformu’nun kurucu üyeliğini yaptı. Türkiye’de çeşitli kadın örgütlerinde çalıştı, Kıbrıs’ta Feminist Atölye’de aktivist olarak bulundu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda Cinsiyet Eşitliği Mekanizması’nın (TOCEM) kuruluş çalışmalarını yürüttü. Kıbrıs Üniversitesi’nde doktora öğrencisi. 30 Temmuz 2013’ten beri milletvekili.
Editör: TE Bilişim