Kuzugöbeği mantarı Mersin ilinin Silfke ilçesinde yaşayan halkın umudu, geçim kaynağı oldu. Çam ormanlarından elde edilen kuzugöbeği mantarının ticaretini yapan Mersinliler, yurt dışı ve yurt içi satış fiyatları ile adeta dudak uçuklatıyor. Kuzugöbeği mantarı yurt dışına 100 TL'den ihraç edilirken yurt içinde ise 600 TL'den alıcı buluyor. Bu çok değerli mantarın adedi Fransa' da 140 lira gibi uçuk bir rakama satılıyor. Bu kadar çok rağbet görmesindeki en büyük etken ise kuzugöbeği mantarının bir adedinin bir kilo et ile eş değer olması.

Bahar aylarının gelmesiyle Silifke’de halk arasında kuzugöbeği olarak bilinen mantar vatandaşların yüzünü güldürdü. Özellikle çam ağaçlarının altında yetişen kuzugöbeği mantarının, bu yıl havanın yağışlı ve sıcak gitmesi sonucu bol miktarda yetiştiği kaydedildi.

ŞUBAT AYININ SONUNDAN MAYIS SONUNA KADAR

Kuzugöbeği mantarını toplayarak kendisine getiren vatandaşlardan kilosunu 60 liradan satın aldığını belirten Sezai Şen, “Kuzugöbeği mantarının şimdi tam mevsimi vatandaşlar topladıkları kuzugöbeği mantarı ile aile ekonomilerine büyük katkı sağlıyor. Yurdumuzda çam ormanlıklarında bazen meşe dişbudak gürgen ve elma ağaçlarının çevresinde ilkbaharda özellikle şubat ayının sonunda başlayıp mayıs ayının sonuna kadar kuzugöbeğini bol miktarda bulmak mümkündür.



Ekonomik yönden orman köylüsüne büyük katkı sağlayan bu mantarların çeşit ve miktarında geçen yıllarda bir azalmanın olduğu gözlenmektedir. Azalma sebebi olarak yağmurların yeterince yağmaması yanında mantarların aşırı ve bilinçsizce toplanması görülmektedir. Ama bu yıl çok iyi rahmet yağdı. Bu yıl çok iyi bir rekolte bekliyoruz. Yenen mantarların içerisinde önemli bir yere sahip olan kuzugöbeği mantarı fiyatıyla da ayrıcalıklı bir mantardır. Avrupa ülkelerinde de sevilerek tüketilen mantar, iyi bir gelir kaynağı olmuş durumda” dedi.

İPE DİZEREK KURUTULUYOR

Vatandaşların topladıkları mantarı evde ipliğe dizerek kurutmaya bıraktıklarını, kuruyan mantarları yaz mevsiminde sattıklarını belirten Şen, “Kuzugöbeğinin özel alıcıları var. Ben vatandaşlarımızdan kilosunu 60 TL’ye alıyorum. Bende bu işi yapan firmalar benden alıyor. Kuzugöbeği mantarları birkaç elden geçtikten sonra yurt dışına 100 TL’den ihraç ediliyor. Kurusunu ise kilosu 600 TL’den yaz mevsiminde satıyoruz.



FRANSA'DA PORSİYONU 50 EURO (140 TL) VE İÇİNDE TEK BİR MANTAR VAR!

Bu ülkeler arasında İsviçre, Fransa, İtalya, Almanya, Belçika Amerika ve İskandinav ülkelerine bulunuyor. Fransa’da ise en pahalı yemeğin kuzugöbeği olduğunu söylüyorlar. Yemeğin bir porsiyonu ise 50 Euro’dan satıldığını duyduk. Porsiyonda ise 1 adet kuzugöbeği mantarı bulunuyor” diye konuştu.

1 KUZUGÖBEĞİ 1 KİLO ETE EŞİT

1 tane kuzugöbeği mantarının 1 kilo etin proteine eşit geldiğini kaydeden Sezai Şen, “Besin değeri yüksek olan kuzugöbeği mantarının cinsel güce ve kansere iyi geldiğini öğrendik. Silifke’de müşterilerimiz 100 ve 200 gram alarak yemeğini yapıp yiyorlar” şeklinde konuştu.
Editör: TE Bilişim