Düzce Belediyesi ekiplerinin yaptığı kanalizasyon çalışması esnasında bulunan yaklaşık iki bin yıllık lahit mezar açıldı. Alınan izinlerin ardından mezar açıldı ve içinden insan kemikleri ve kandil çıktı. Vali Ali İhsan Su, mezar için “Yaklaşık iki bin yıllık olduğu söyleniyor” dedi.
Düzce Belediyesi’ne ait kepçe ile Dereli Tütüncü mahallesinde 100 Yıl İlkokulu yakınlarında boş arsada kanal çalışması yapan ekipler kafatası buldu. Bunun üzerine alanda kazı çalışması genişletildi ve lahit mezar bulundu. Alınan izinlerin ardından mezar açıldı. Düzce Valisi Ali İhsan Su, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de çalışmaları yakından takip etti.
Vali Ali İhsan Su, müze müdürlüğü yetkililerinden aldığı bilgileri basınla paylaştı. Su, mezarın yaklaşık iki bin yıllık olduğunun tahmin edildiğini ifade ederek “Malum burada belediyemiz kanalizasyon çalışması yapıyordu. Çalışma esnasında arkadaşlar bu mezar çıkınca hemen müze müdürlüğümüze haber veriyor. Arkadaşlarımız gerekli çalışmayı başlattı. Burada bir lahit bulundu. Lahide herhangi bir zarar vermeden çıkaracağız. İçinde ne var bilmiyoruz. Ama çalışma sonrası ortaya çıkacak. Anadolu’nun her tarafında tarihi buluntular çıkabiliyor. Muhtemelen bu Roma dönemine ait bir lahit. Böyle çok zengin olmayan orta gelirli bir şahsa ait olduğu tespit ediliyor. Kendi yaşadığı yerde gömülmüş. Yaklaşık 2 bin yıllık olduğu söyleniyor. Araştırmalardan sonra daha net bilgi açıklanacaktır” dedi.
Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş de Düzce’de çok Sit alanı olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hiç beklenmeyen bir yerde bu lahit çıktı. Zaman içerisinde daha birçok buna benzer eserlerin çıkacağını düşünüyorum. Demek ki bu bölgede Roma dönemine ait birçok kültür varlığı var. Bunları araştırıp ortaya çıkartmakta bizim gibi yöneticilerin görevidir.”
Mezarın içinden insan kemikleri ve kandil çıktı.
Kaynak: iha