BAKAN YILDIZ: BU DOĞAL AFET DEĞİL
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, bugün ikinci basın açıklamasını yaptı. Bakan Taner Yıldız, madeni işleten şirketin yaşanan olay için 'Doğal afet' nitelendirmesiyle ilgili olarak, ''Hiç kusura bakmasın. Bu afet değil'' dedi.
Çalışmalar hakkında bilge veren Bakan Taner Yıldız, ocaktaki 7-8 metrelik bir çamur tabakasını dışarı çıkarttıklarını belirterek şunları söyledi:
''Şu anda suyun ocak dışına çıkartılmasıyla alakalı çalışmalar bildiğiniz gibi sabah da sizlerle paylaştığımız üzere çamur ve tahkimatla beraber sınırlandırılmıştı. Çamurun atılması yaklaşık 7-8 metrelik bir çamur tabakasını atmamız gerekiyor. Bunun için montajlı ahtapot, rayları üzerinden kenara çekilmiş ve rayların çalışması sağlanmış. Raylar üzerinde şu an çamur dışarı atılıyor. Yine 3 vardiya ekiplerimiz dönüşümlü olarak da bu çalışmalarına devam ediyorlar. Nefeslik bölümünde yine aynı şekilde suyun deşarjıyla alakalı çalışmalar devam ediyor.''
3-4 GÜN SÜREBİLİR
Çalışmaların iki ayrı noktadan müdahale edilerek yapıldığını belirten Bakan Yıldız, üçüncü bir noktadan 70 metrelik bir sondaj yapacaklarını belirtti. Yıldız, ''İki ayrı noktadan ocağa müdahale edebiliyorduk. Artık neler yapabilir diye yapmış olduğumuz toplantılarda dışarıdan tepenin daha arkasından ayrı bir sondaj ihtiyacı hissettik. MTA'nın sondaj ekipleri Beypazarı'ndan yola çıktılar. Bu yaptığımız çalışmalara mani olacak bir şey değil. Üçüncü bir noktada bu çalışmayı yönetmek üzere ve en dip noktadaki su veya çamuru üçüncü bir yolla dışarıya atılmasına dönük işlem. Ama bu en az 3-4 günlük bir işlem, 70 metreden, dağdan gireceğiz ve direk sondajla beraber ayrı bir müdahale noktası daha oluşturmak istedik. Dolayısıyla 3 ayrı noktada operasyonumuzda sürmüş olacak. Çalışmalar gece boyunca da devam edecek. Tabiî ki yapılan bu çalışmalarda güvenlik konusunda bütün arkadaşlarımızın dikkat etmesi, riayet etmesi gerekir. Bu çerçeve de sorumlu mühendislerle beraber çalışmaya devam ediyorlar'' diye konuştu.
Has Şekerler Madencilik şirketinin bugün yaşanan olayla ilgili 'Doğal afet' ifadesini kullandığın hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, bunun afet olmadığını belirterek şöyle konuştu:
"Hiç kusura bakmasın. Bu afet değil. Her şeyi kamuoyuyla doğru paylaşmamız lazım. Biz özellikle eğer bir sel felaketi, bir deprem gibi elimizde bulunmayan nedenlerden dolayı bir işlem olduysa, buna doğal afet deriz. O yüzden bu doğal afet değildir. Doğal afet olmayan yerde kusur var demektir. Kusur kimdedir. Bunun adli, idari soruşturmalara yapıldıktan sonra netleşir. Şimdiden bir şey söylememiz doğru olmaz. Buraya bir doğal afet tanımlaması yapmak bu olayı geçiştirmek anlamına gelir. Kesinlikle hem sayın bakanımız ve beraber yaptığımız değerlendirmede bakanlıklarımız bu tarz düşüncenin içinde değildir. O yüzden biz şu an işçi kardeşlerimizin içeriden çıkartılması için odaklandık. Tabi bu tür konular gündeme geldiğinde biz bunu cevabını veririz.''
SUYUN NEREDEN GELDİĞİNİ BİLMİYORUZ
Bakan Yıldız, 'Suyun kaynak noktasının belirlendi mi?' sorusuna ''Nerede olduğunu tam tespit edemediğimiz bir duvardaki veya tavandaki yarılmayla suyun güçlü bir şekilde deşarj olduğunu anlıyoruz. Tamamen oraya girdikten, içeriyi temizledikten sonra bunla alakalı net teşhis koyabiliriz'' dedi.
'Boş bir galerinde biriken yeraltı suyunun çökmesi olarak algılanıyor' sorusuna da Bakan Yıldız, ''Muhtemeldir. Bu da alternatiflerin arasında. Direk biz teşhis koymuş değiliz'' diye cevap verdi.
BAKAN ELVAN: ÇAMURLA İLERLEMEK OLDUKÇA GÜÇ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan da yaptığı açıklamada ocaktaki çamur nedeniyle çalışmanın güç olduğunu belirtti. Elvan, ''Yeraltında kaza sonrası müthiş bir yıpranma söz konusu. Özelikle tahkimatlarda su patlaması neticesi oluşan çok yoğun çamur tabakasının toplanması, bunun yüksek mertebelerde olması bu çalışmaların biraz daha uzayacağını gösteriyor. Bu koşullarda ilerlemenin yavaş olacağını görüyorum. Çamurda ilerlemek oldukça güç. Arkadaşlarımız bir anlamda çamurda ilerlemeye gayret ediyorlar. Belki bir kaç metre sonra çamur aşıldığında çalışmalar hız kazanacak. Çamur vinçlerle yukarı taşınıyor. Suyu dışarı deşarj etmek kolay ama çamur ve kil tabakasını dışarı çıkarmak oldukça güç'' dedi.

 

Kaynak: dha