Tufan HAMARAT/İZMİR, () - TÜRK Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Muhammet Yıldız ile oda üyeleri, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle açıklama yaptı. Şube Başkanı Yıldız, riskli bölge olarak değerlendirdiği Muğla'nın Yatağan İlçesi'nde yeraltından kömür çıkartılmaya başlanacağını, ancak bu işin özel sektöre bırakılması durumunda, Soma ve Ermenek'teki facialardan daha büyüğünün yaşanabileceğini söyledi.
Bornova'daki Maden Mühendisleri Odası İzmir Şubesi'nde, 4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Şube Başkanı Muhammet Yıldız ile oda üyeleri basın açıklaması yaptı. İzmit'te, Roma İmparatorluğu'nun zulmünden kaçıp madencilere sığınan Santa Barbara'nın, 4 Aralık'ı dünya madencilerine armağan ettiğini hatırlatan Şube Başkanı Yıldız, "Madenciler her yerde, dünyanın bütün yeraltı zenginliklerinin emekçi nefesimize karıştığı dehlizlerde, şevlerde, galerilerde ve aynalarda. Zulüm nerede katmerlendiyse madenciye daha da katmerlisi bahşedildi. Nerede talan, peşkeş ve sömürü olduysa en çok madenciden çalındı" dedi.
Dünyanın her yerinde 4 Aralık'ın coşkuyla kutlandığını, ancak Türkiye'deki madencilerin yaşanan iş kazaları nedeniyle acı içinde olduğunu dile getiren Yıldız, "Soma ve Ermenek'te yaşanan facialarla ilgili toplam 44 meslektaşımıza dava açılarak günah keçisi seçilmiştir. Oysa yargı önüne çıkması gerekenler, ülkemizde Santa Barbara döneminde yapılan madenciliğe izin verenler, bunun bekçiliğini yapanlar ve dayıbaşılık gibi çağ dışı bir uygulamanın devamı için gerekli koşulları sağlayanlardır. Maden Kanunu taslağının yasalaşması durumunda sektörün sorunları çözülmek yerine artmaya devam edecek" diye konuştu.
"DAHA ÖNCE UYARMIŞTIK"
Oda olarak, facialarla ilgili uyarılarda bulunduklarını kaydeden Şube Başkanı Yıldız, "2006 yılında Zonguldak'ta uyardık, Karadon yaşandı. 2010 yılında Ankara'da Soma için uyardık, Soma yaşandı. 2014 yılında Soma ve Ankara'da uyardık, Ermenek yaşandı. Yaşanacak iş cinayetlerinin sorumluları meslek odalarının, sendikaların ve üniversitelerin görüşünü dikkate almayan bürokratlar, ilgili bakanlar ve hükümettir. Yine uyarıyoruz, biz riskli olan kömür ocaklarının devlet eliyle çalıştırılmasını öneriyoruz, aksi halde Soma ve Ermenek'te yaşanan kazaların kat kat fazlasını Yatağan'da yaşayabileceğimizi söyleyebiliriz. Çünkü Yatağan'da bundan sonra yeraltı kömür madenciliği çalışmaları da başlayacak. Bunun sonucunda deneyim sahibi olmayan şirketler aracılığıyla yapılan üretimlerde, kar amacı güden anlayışlarla bu kazaların fazlasını önümüzdeki günlerde yaşayacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI
 

 

Kaynak: dha