Serpil KIRKESER /İSTANBUL,() İş adamı Fatih Edremit'in 2009 yılında öldürülmesine ilişkin Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin hakkındaki beraat kararını bozduğu Onur Özbizerdik'in tekrar yargılanmasına devam edildi.Onur Özbizerdik'e daha önceden verdiği 'beraat' kararında direnen mahkeme heyeti, Özbizerdik'in tahliyesine de karar verdi. Karara sevinen sanık Özbizerdik, mahkeme heyetine teşekkür etti.


İstanbul Adalet Sarayı'nda bulunan 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuklu sanık Onur Özbizerdik hazır bulundu. Özbizerdik'i duruşmada 5 avukatı temsil etti. Kimlik tespiti yapılan Özbizerdik ticaretle uğraştığını ve aylık gelirinin 15 bin ile 20 bin arasında olduğunu belirtti. Mahkeme Başkanı Erol Ceylan, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bozma ilamını okudu. Söz alan maktül işadamı Fatih Edremit'in Ailesi'nin avukatı Gökçen Eraslan, Yargıtayın kararına uyulmasını talep ederek, şikayetlerinin devam ettiğini söyledi.

AVUKATLARI ÖZBİZERDİK'İN BERAATİNİ İSTEDİ
Sanık Özbizerdik ve avukatları Yargıtay'ın bozma kararına uyulmamasını talep etti. Avukatlar, müvekkilleri Onur Özbizerdik'in, olayın asıl faili Hasan Heybetli'ye işbirliği içinde olmadığını, ona yardım etmediğini belirterek, Özbizerdik'in beraatine karar verilmesini talep etti.

MAHKEME KARARINDA DİRENDİ
Kısa aranın ardından mahkeme heyeti, Yargıtay 1. Ceza Dairesi'nin bozma ilamına oybirliğiyle uyulmamasını, beraat kararında direnilmesine hükmetti. Karara sevinen sanık Özbizerdik, mahkeme heyetine teşekkür etti.

SAVCI: SANIK “KASTEN ADAM" ÖLDÜRMEDEN CEZALANDIRILSIN
Esas hakkındaki görüşünü açıklaya savcı, sanık Özbizerdik'in, suç tarihinde, Hasan Heybetli'yi, maktülün bulunduğu ve suçun işlendiği yere çağırdığını belirtti. Sanık Özbizerdik'in, Heybetli'yi x-ray cihazından geçirmeden olayın olduğu yere çıkarttığını ifade eden savcı, sanıklar Hasan Heybetli, Bülent Zara, Onur Özbizerdik ve maktül Fatih Edremit'in kokain maddesi aldıklarını hatırlattı. Özbizerdik'in kız arkadaşını darp etmesi nedeniyle yaşanan tartışma sonrasında Hasan Heybetli'nin yanında bulundurduğu silah ile maktüle ateş edip öldürdüğünü ifade etti. Sanık Özbizerdik ile Hasan Heybetli'nin birlikte asansöre binerek olay yerini terk ettiklerini ifade eden savcı, Özbizerdik ile Heybetli'nin, fikir ve irade birliği içerisinde olduğunu belirtti. Savcı, sanık Özbizerdik'in "Kasten adam öldürme" suçundan cezalandırılmasını ve tutukluluğunun devamına karar verilmesine talep etti.

AVUKATLARI SÜRE İSTEDİ
Özbizerdik'in avukatları da esas hakkındaki savunma yapmak için süre isteyerek, sanık Özbizerdik'in tahliyesini istedi.

ÖZBİZERDİK'İN TAHLİYESİNE KARAR VERİLDİ
Delillerin toplandığını, sanığın kaçma ve delilleri karartma ihtimalinin mevcut olmamasını dikkate alan mahkeme heyeti Özbizerdik'İn tahliyesine karar verdi. Özbizerdik'in müdafilerine esas hakkında savunma yapmak için süre veren mahkeme heyeti, duruşmayı 12 Aralık saat 14.00'e erteledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Şişli'deki bir rezidansta 2009 yılında iş adamı Fatih Mehmet Edremit'in öldürülmesine ilişkin davaya bakan İstanbul 2. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıklardan Hasan Heybetli'yi, "kasten adam öldürmek" suçundan 25 yıl, "ruhsatsız silah taşımak" suçundan da 10 ay hapis cezasına çarptırmış, diğer sanıklar İsmail Onur Özbizerdik ile Bülent Zara'nın ise beraatine karar vermişti. Kararın temyiz edilmesi üzerine dosyaya bakan Yargıtay 1. Ceza Dairesi, Hasan Heybetli'ye verilen 25 yıl 10 ay hapis cezası ve sanık Bülent Zara hakkındaki beraat kararını onamış, diğer sanık Onur Özbizerdik hakkındaki beraat kararını ise bozmuştu. Yargıtay bozma kararında, Özbizerdik'in olay sonrasında maktül Edremit'in olayı haber vermesini engellemek amacıyla maktülün telefonunu da alarak Hasan Heybetli'yle olay yerinden uzaklaştığı ifade edildi. Özbizerdik'in sanık Heybetli ile "fikir ve irade birliği içinde hareket ederek, eylem üzerinde ortak hakimiyet kurduğunun anlaşıldığı" gerekçesiyle Özbizerdik hakkındaki bozma kararını verdiği belirtilmişti. Yargıtay Özbizerdik'in "kasten öldürme" suçundan cezalandırılmasını istemişti.


 

Kaynak: dha