Nilüfer KANDIRMIŞ/BODRUM (Muğla), () - BODRUM'da yaşayan ve 31 yıldır güneş enerjisi ile ilgili projeler üreten Cüneyt Karaloğlu, son projesi Güneş Enerjisi Kurutma Sistemi deneme modülünü tanıttı. Karaloğlu, Türkiye'nin güneş açısından zengin bir ülke olduğunu belirterek, "Kışın da ülkemiz yeterli güneşi alıyor. Bu projeyle güneş enerjisini kullanarak, yazın yapılan kurutma işlemini kış aylarında da yapabiliriz" dedi.
Türkiye genelinde birçok çevre etkinliğine katılan ve sivil toplum örgütü üyesi olan kaptan Cüneyt Karaloğlu, hazırladığı Güneş Enerjisi Kurutma Sistemi'ni tanıttı. Güneş paneli, cam elyaf, sac, termometre ve fan kullanarak Güneş Enerjisi Kurutma Sistemi geliştiren Karaloğlu, meyve, sebze kurutma işleminin kışın da yapılabilmesini sağlayan cihaz yaptı. Karaloğlu, 30 tavalı, 12 kilograma kadar ürün kurutma kapasiteli cihazı hızlı bir şekilde kurutma yapılabilmesi için geliştirdiğini belirtti. Güneş paneli sayesinde haznenin 50-55 dereceye kadar ısınabildiğini belirten Karaloğlu, "Kışın da ülkemiz yeterli güneşi alıyor. Bu projeyle, güneş enerjisini kullanarak, yazın yapılan kurutma işlemini kış aylarında da yapabiliriz. Sonbaharda 12 kilograma kadar kurutma yapabiliyor. Kış döneminde 3-5 kg ile sınırlanması daha uygun olacak. 2 bin 500 TL'ye mal oldu. Bu kış dönemini deneme kurutma yöntemleri ile geçireceğim. Başarılı olursa, 250 metre kollektör alanı olan bir tesis kurmayı hedefliyorum" dedi.
SAĞLIKLI VE GÜVENLİ KURUTMA
Karaloğlu, bu mevsimde açıkta kurutulan tarım ürünlerinin nem ve kirlilik tehdidinin yanı sıra, kanserojen etkisi olan bir mantar üretebildiğini, bunun da kaliteyi düşürdüğünü belirterek, "Bu kurutma fırınında öyle bir risk yok. Güneş enerjisi sayesinde kış aylarında da gerekli ısıya ulaşabiliyoruz. Daha hızlı bir şekilde, güvenli ve sağlıklı olarak ürünlerin kurutulmasını sağlayabiliriz" diye konuştu. 
Karaloğlu, kurutma maliyetlerini ortadan kaldırmayı amaçladıklarını bildirdi. Mevcut kurutma sistemlerinin büyük çoğunluğunun konvansiyonel enerjilerle ya da mazotlu sistemlerle çalıştığını vurgulayan Karaloğlu, "1 ton ürünün kurutulması sırasında sadece sıcak hava üretebilmek için günlük yaklaşık 500TL'lik elektrik enerjisi harcanıyor. Bu sistemle para ödenmiyor. Kış aylarında da 54 kw/saat'lik güneş enerjisi var. Güneş enerjisini her alanda değerlendirmemiz gerekir" dedi.

FOTOĞRAFLI


 

Kaynak: dha