ANKARA () - MİMARLAR Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Atatürk Orman Çiftliği'nde inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nın iskanının kaçak olduğunu iddia ederek, "Kaçak Saray'a Büyükşehir Belediyesi yasadışı iskan hazırladı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi iskanı yargıya taşıyor. Verilen ruhsat (inşaat başlama izni) ve iskan (yapının tamamlanması ile oturma izni) mevzuata uygun değil" dedi.





"MAHKEME "DUR" DEDİ HÜKÜMET DİNLEMEDİ"



Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na ilişkin mahkeme sürecinde değinen Candan yaptığı yazılı açıklamada, "O alanda ne yapılacağına dair üst ölçekli planlarda karar verilir, önce 1/10.000'lik plan sonra 1/5000'lik plan sonrada ada parselleri gösteren 1/1000 ölçekli planlar yapılır. Bu planlarının hepsi 1/10.000'lik plana göre hazırlanır. Ankara 5'nci İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği'nde ne yapılacağına dair karar veren 1/10.000'lik Koruma amaçlı Nazım İmar Planının yürütmeyi durdurması kararını vermiştir. Yani bu binayı yapmaya dur demektir bu. Başbakanlık bu "dur" deme kararı için mahkemeye itiraz etti, Mahkemede itirazını reddediyorum duracaksın dedi" ifadelerini kullandı.

"KAÇAK BİR GECEKONDU NE İSE ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'NDE YAPILAN KAÇ-AK SARAY AYNIDIR"



"Kaçak bir gecekondu ne ise Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılan kaç-AK Saray aynıdır" diyerek konuşmasına devam eden Candan, "Her şey çok açık, kaçak bir gecekondu ne ise , Atatürk Orman Çiftliği'nde yapılan Kaç-AK Saray aynıdır. Ayşe Teyze Mehmet Amca sit alanındaki binasına bir çivi bile çakarsa, kaçak gecekondu yaparsa, vatandaş ceza alacak. Cumhurbaşkanı yada Başbakan güç bende diye yasadışı işlem yapacak ve bunun cezası olmayacak böyle bir adalet olmaz. Bu çok tehlikeli bir süreçtir. Herkes hukuk kararlarına uymak zorundadır. Binaya iskanın verilmesi , bu kaçak süreci yasallaştırmaz aksine verilen iskanın da verenlerin de yasadışı olduğunu açığa çıkartır " ifadelerini kullandı.

"KAÇAK YERLEŞKEDE TEK RUHSAT İKİ İSKAN"



Candan, plan kararlarına aykırı olarak düzenlenen ruhsat ve iskanın yasa dışı olduğunu söyleyerek, "Kaç-AK Saray için tek ada parsele ruhsat verilmiş, ama iskan iki ada parsel için alınmış, ruhsat hükümet birimleri binası diye verilmiş, iskan ofis ve işyeri olarak alınmış, , planı durdurulan bir yerde aynı süreci herhangi bir vatandaş yapsa ruhsat ve iskan izni veriyor mu belediye? Büyükşehir Belediyesi Kaç-AK Saray'ın hukuksuzluğunu başka bir hukuksuzlukla örtmeye çalışıyor, yasadışı iş yapıyor" ifadelerini kullandı.



Candan ayrıca, "İskan meselesi Büyükşehir Belediyesi'nin minareye kılıf bulmasından başka bir şey değil" dedi.

 

 

 

Kaynak: dha