Muğla Bodrum ve çevresinde bir süredir başlatılan yer altı arkeolojik kazılar sonucunda öyle bir tarihi kalıntılara ulaşıldı ki! 3 bin yıllık mezarlar, figürler,eski tunç devrine ait olduğu düşünülmekte.

Muğla'da Bodrum ilçesi başta olmak üzere Muğla ve çevresinde başlatılan arkeolojik çalışmalar sebebiyle gün yüzüne çıkan tarihin yaklaşıuk 3 bin yıl öncesine ait olduğu düşünülmekte. Eski tunç devrine ait 10 Pitos mezarı ve bulunan ganimetler Bodrum Belediyesince koruma altına alındı.
Bodrum ve çevresi civarı 2 km yakınında Bizans dönemine ait Örgü tekme örgülü 1 adet mezar daha bulundu.Çukurbükü mevkisinde ise 5 adet Milattan Önce 3 yılına ait pitos mezarlarıda olduğu ortaya çıktı. Yalıkavak mahallesinde ise bir kaya üzerinde erkek figürü bulundu. İnşaat atıklarının arasında bulunan kaya üzerindeki erkek figürünün eski çağlarda hamile kalamayan kadınların adak adadıkları kaya olduğu öğrenildi. İnşaat atıklarının arasında bulunan kayanın 2 bin 600 yıllık olduğu tahmin ediliyor. 

Muğla Bodrum Müze Müdürlüğü tarafından, arkeolojik çalışmalar ile ortaya çıkan bu tarihi esewrler ve mezarların, etraflarındaki temizlik ve arındırma çalışmaları devam etmekte. 

Bodrum Merkez'de ise Emniyet Müdürlüğünün yanında Helenistik Döneme ait 9 adet mezar bulundu. Mezarların kazı çalışmaları devam ederken birçok iskelet parçaları da bulundu. Aynı döneme ait 3 mezar ise Şalvar ağa tepesinde bulundu.Müze müdürlüğünün çalışmaları ile bulunan 5 ayrı bölgedeki tarihi kalıntılar yetkililer tarafından koruma altına alındı. Birçok bölgede ise arkeolojik çalışmalarının devam ettiği öğrenildi.
Editör: TE Bilişim