Hakan ÇELİKBAŞ/SAMSUN, () - SAMSUN Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi öğrencileri ile Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kalplere Hicret Gecesi'nde 100 mülteci aile ile 100 Türk aile bir araya getirildi. 'Kardeş Aile' projesi kapsamında aileler bir masada yemek yedi, duygusal anlar yaşandı.
Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi'nde öğrenim gören 200 öğrenci ile Canik Belediyesi tarafından düzenlenen 'Kalplere Hicret Gecesi'nde İlkadım, Canik ve Atakum ilçelerinde oturan 100 Türk aile ile Afganistan, Suriye ve Iraklı mülteci aileler bir araya getirilerek 'Kardeş Aile' projesi başlatıldı. Proje kapsamında Türk aileler, kardeş aile olarak kabul ettikleri mülteci ailelerin karşılaştıkları sorunlara yardımcı olacaklarını belirtti. Proje kapsamında aileler, dün akşam Canik Kültür Merkezi'nde bir araya gelerek aynı masada yemek yedi. Gecede Afganistanlı çocuklar Türk ve Afganistan bayrağı açıp iki ülkenin ulusal marşlarını okudu. Türkçe ve Arapça şiirlerin okunduğu gecede bazı katılımcılar gözayaşlarına hakim olamadı.
Geceye katılan çocuklara sinema salonunda çizgi film izletildi. Sinevizyon gösterisiyle Suriye'de yaşanan dram bir kez daha gözler önüne serildi. Suriye, Irak ve Afganistanlı mültecilerin yaşadığı şehirlerden birisinin de Samsun olduğunu söyleyen Canik Belediyesi'nin Ak Partili Başkanı Osman Genç, "Suriye'nin diğer komşuları İsrail ile Ürdün sınır kapılarını kapatmış sadece Türkiye kapılarını açmıştır. Mültecilere duyarsız kalamazdık. Buna duyarlılık göstermek için ekibim ile İlahiyat Fakültesi'nde okuyan 200 öğrenciyle 'Kardeş Aile' projesini başlatıp aileleri buluşturduk. Bu ne demek ? Samsunlu ailelerin Afganlı, Suriyeli, bir aileyi kardeş ettiği bir gecedir" dedi   
Projede yer alan İlahiyet Fakültesi 3'üncü sınıf öğrencisi Kübra Kaya ise, "Bu projeyi Hazreti Peygamberin 'Gençlerle İletişim' dersinde başladık. Halk olarak mültecilere kötü yaklaşanlar da vardı.  Ama biz onların elini tutmak istedik. Aslında bu bir insanlık sorunu, herkesin bu projeyle bizim yanımızda olmasını bekliyoruz" diye konuştu. 

FOTOĞRAFLI 

Kaynak: dha