Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - EĞİTİM İş Genel Başkanı Veli Demir, göreve yeni başlamış bir öğretmen maaşıyla 2002'de 24 çeyrek altın alınabilirken, bugün 14 çeyrek altın alınabildiğini belirtti. Veli Demir, son 10 yılda öğretmenlerin maaşında yüzde 42 oranında kayıp yaşandığını söyledi.
Veli Demir, Eğitim İş Antalya Şubesi'nin 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle düzenlenen ve bu yıl Türkiye Barolar Birliği Başkanı Metin Feyzioğlu'nun layık görüldüğü Başöğretmen Atatürk Onur Ödülü töreni için geldiği Antalya'da eğitim sistemi ve öğretmenlerin durumuna ilişkin açıklamada bulundu. AK Parti'nin 12 yıllık iktidar sürecinde ekonomiden ahlaka, sosyal hayattan eğitime her alanda tahribata yol açtığını Öne süren Veli Demir, en büyük tahribatın eğitimde yaşandığını kaydetti. Laik, bilimsel, demokratik, Atatürkçü eğitim sisteminin özünün alınmaya çalışıldığını söyleyen Veli Demir, deprem bahanesiyle cumhuriyet bayramları, başka bahanelerle 19 Mayıs'ın yasaklanmaya çalışıldığı 4+4+4 sistemiyle eğitimin bölündüğünü söyledi.
DERT+DERT+DERT
4+4+4'ün aslında 'dert+ dert+ dert' olduğunu belirten Demir veli, öğretmen, öğrenci ve bilime dert olduğunu kaydetti. Kabile anlayışında kazananın her şeyi götürdüğünü belirten Demir, 'Benim elimde iktidarın sopası var, her şeyi yaparım' diyerek müdürlerin de mülakatla alındığını, mülakat demenin, cemaat, tarikattan kim varsa iş bilmezleri almak olduğunu dile getirdi.
ANAYASA MAHKEMESİ'NE ÇAĞRI
Öğretmenlerin de mülakatla alınacağı ve bu konunun Anayasa Mahkemesi'nde olduğunu belirten Veli Demir, Anayasa Mahkemesi'ne de çağrıda bulunarak, "Geç gelen adalet, adalet değildir. Bu konuda karar bir an önce verilmelidir. Yırca'da bir gün geç kalındı, 6 bin zeytin ağacı gitti. Şimdi de geç kalınırsa 16 bin idareci gidecek" dedi.
2002'DE 24, 2014'DE 14 ÇEYREK ALTIN
Öğretmenlerin yattığı, fazla maaş aldığı yönündeki hükümet temsilcilerinin sözlerini hatırlatan Eğitim İş Genel Başkanı, 2002'de göreve yeni başlamış bir öğretmenin maaşıyla 24 çeyrek alınabiliyorken, bugün altın fiyatları gerilemiş olmasına rağmen 14 çeyrek altın alınabildiğini söyledi. Öğretmenin 2002'den bu yana maaşında yüzde 42'ye yakın ekonomik kayba uğradığını belirten Demir, "Türkiye'de lafta ulusal gelir büyümüş, kişi başına milli gelir 10 bin dolara yükselmiş. O halde pastadan öğretmenler niye pay alamamış. Bu açıdan bakıldığında da yüzde 50-60 kaybımız var, hem de maaşımızdan kaybetmişiz" dedi.
AVRUPA'DA 44 BİN, TÜRKİYE'DE 11 BİN DOLAR
Lise mezunu bir polisin öğretmenden yüzde 22 daha fazla maaş aldığını belirten Demir şöyle konuştu:
"Recep Tayyip Erdoğan ise uçağa binip, ayakları yerden kesilince farklı rakamlar söylüyor. Türkiye'de öğretmen bin 810 saat çalışır, Avrupa'da ise bi 650 saat. 160 saate yakın fazla çalışıyoruz ama bizde öğretmenin yıllık geliri 11 bin dolar, Avrupa'da 44 bin dolar. Bu da Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanının söylediklerinin doğru olmadığını göstermektedir."
YÜZDE 69'U DAHA İYİ İŞ BULURSA BIRAKACAK
Eğitim İş'in anketinden de bahseden Demir, yüzde 93'ünün gelir yetersizliği yaşadığı, yüzde 84'ünün gelir düşüklüğünün verimi de düşürdüğü, yüzde 68'inin çocuklarının gereksinimini sağlayamadığı, yüzde 60'ının ekonomik yetersizlik nedeniyle psikolojik sorunlar yaşadığı, yüzde 69'unun da 'daha iyi gelir getiren bir iş bulursam bırakırım' dediği sonuçların çıktığını kaydetti.
350 BİNE YAKIN ATANAMAYAN VAR
Bu sonuçların iç karartıcı, kan ağlatan sorunlar olduğunu belirten Demir sözlerini şöyle sürdürdü:
"Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Milli Eğitim Bakanı hamaset nutukları atmayı bırakın. 55- 60 bin ücretli öğretmen var. Normal öğretmen 2 bin 300 lira maaş alırken, ücretli 700 lira alıyor ve siz bundan aynı verimi bekleyebilir misiniz? Derhal son verilsin çünkü sokakta 350 bine yakın atanamayan öğretmen var. MEB'in 120 bin öğretmen açığı var. Bunların atamaları yapılmalıdır."

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha