Bursa Barosu, sokak hayvanları için belediyelere mektup göndererek beslenme ve su odakları kurma mecburiyetini yerine getirmelerini istedi.
Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu, ’Sokak Hayvanları Ölmesin Projesi’ kapsamında belediyelere mektup gönderdi. Hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sebebiyle alarma geçen Bursa Barosu, belediyeleri sokak hayvanları için göreve çağırdı. Mektupta, Hayvanları Koruma Kanunu Yönetmeliğinin 20. maddesinde yer alan, ‘Geçici bakımevlerinde rehabilitasyonları tamamlanıp alındıkları ortama geri bırakılan ve ayrıca sokaklarda yaşayan tüm sahipsiz hayvanlar için beslenme ve su odakları kurmak belediyelerin yasal görevidir’ ibarelerine yer verildi.
Bursa Barosu Hayvan Hakları Komisyonu Başkanı Ümran Babacan, bütün belediyelerin sokak hayvanları için beslenme ve su odakları kurmaya kanunen mecbur olduğunu hatırlatarak, hava sıcaklığının mevsim normallerinin üstünde seyretmesi sebebiyle bu projeyi geliştirdiklerini söyledi. Sokak hayvanlarının bu sıcak havalarda aç ve susuz kalmamaları için Baro Başkanı Ekrem Demiröz tarafından Büyükşehir dahil tüm belediyelere bir mektup gönderildiğini kaydeden Babacan, “5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu Yönetmeliğinin 20. maddesi gereği, belediyeler sokak hayvanları için beslenme ve su odaklarını kurmak zorundadır. Belediyelerden görevlerini yerine getirmelerini bekliyoruz. Yasayı uygulayan belediyelerden de beslenme ve su odaklarını çoğaltmalarını talep ediyoruz. Az sayıda olan beslenme ve su odakları ihtiyaca cevap vermiyor” dedi.
Hayvanların yaşama alanlarının ellerinden alındığını kaydeden Babacan, “Gelişen teknolojiyle birlikte beton yığınlarına dönen şehirlerde sokak hayvanları nasıl yiyecek ve su bulacak? Sadece belediyelerden değil, vatandaşlarımızdan da sokak hayvanlarına sahip çıkmalarını istiyoruz. Sokak hayvanlarını yaşatalım. Yaşamak onların da hakkı” diye konuştu.
Kaynak: iha