İSTANBUL,()  GALATASARAY  Üniversitesi kurucu Rektör yardımcısı Prof. Dr. Barlas Tolan (71) İstanbul'da vefat etti.  Galatasaray Lisesi mezunu olan ve  üniversiteninin kurucularından olan, öğretim üyeliği de yapan  Prof Dr.  Tolan  için yarın saat 11:00 'de Galatasaray Üniversitesi'nde tören yapılacak. Tolan'ın cenazesi daha sonra Üsküdar şakirin Camiinde ikindi vakti kılınacak cenaze namazının ardından Çengelköy kabristanında toprağa verilecek.

Prof. Dr. Barlas Tolan Fransa'da Bordeaux Üniversitesi, Siyaset Bilimleri Enstitüsü'nde üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 1971 yılında Paris Üniversitesi'nde "Türkiye'de Kentleşme Sorunsalı" konulu doktora tezini verdi. 1971-1973 yılları arasında Devlet Planlama Teşkilatı'nda uzman olarak çalışan Tolan, 1974 yılında Gazi Üniversitesi Yönetim Bilimleri Fakültesi'nde başladığı akademik hayatına 1986-1993 yılları arasında Marmara Üniversitesi Fransızca Kamu Yönetimi Bölümü'nde devam etti. 1989 yılında profesörlük ünvanını alan Tolan, akademik kariyeri boyunca, kent sorunları, aile yapısı, sanayi işçileri ve yabancılaşma üzerinde çalıştı.  Bordeaux ve Paris Üniversitelerinde konuk öğretim üyesi olarak ders vermiş olan Tolan'ın  sosyal bilimler alanında çeşitli kitap ve makaleleri yayınlandı.

Önemli çalışmaları arasında Toplum Bilimlerine Giriş,( Adım, Ankara, 1996), Çağdaş Toplumun Bunalımı: Anomi ve Yabancılaşma, (AİTİA Yayınları, No: 132, 1980), Türkiye'den Dünyaya Bir Bakış. Türkiye'deki Avrupa İmgesi ve Ulusal Kimlik Kurgusuna Etkileri, (Galatasaray Üniversitesi Yayınları, İstanbul, Nisan 1999), ve Ünver, Ö., Bulut, I., Dağdaş, C ile ortak yayını 12-24 Yaş Gençlerin Sosyo-Ekonomik Sorunları (MEGSB Yayınları, Ankara, 1986) sayılabilir. Toplum Bilimlerine Giriş kitabı halen bir çok üniversitenin sosyoloji bölümünde kaynak kitap olarak kullanılmaktadır. Université de Picardie- Jules Verne'de ve Université de Bordeaux IV'de konuk öğretim üyesi olarak dersler veren Tolan, 1993 yılından itibaren kuruluş çalışmalarında bizzat görev aldığı Galatasaray Üniversitesi'nde rektör yardımcılığı dahil olmak üzere çeşitli idari görevlerde bulunan Tolan emekliliğine kadar Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanlığı görevini sürdürmüştür. Tolan, aynı üniversitenin Sosyoloji bölümünde emekli öğretim üyesi olarak ders vermekteydi.

 

Kaynak: dha