İSTANBUL Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Neriman Özhatim, bitki ihracatında herhangi bir yönetmelik olmadığını belirterek kota uygulanması gerektiğini söyledi.
Orman ve Su İşleri 13'üncü Bölge Müdürlüğü ile Atatürk Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi tarafından ortaklaşa Biyokaçakçılıkla Mücadele Semineri düzenlendi. Seminere katılan İstanbul Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Farmasötik Botanik Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Neriman Özhatim, Türkiye'de 10 bin dolayında bitki çeşidi olduğunu bildirdi. Hangi bitkilerin ihraç edildiğine ait tam bir liste bulunmadığını, yurt dışından gelen talepler doğrultusunda ihracatçıların devreye girdiğini söyleyen Prof.Dr. Özhatim, halk arasında demir dikeni olarak bilinen 'Tribulus Terrestris' adlı bitkiden bir keresinde 520 ton toplanarak ihraç edildiğini açıkladı.
Prof. Dr. Özhatim, "Bu otları toplayan diyor ki 'Bütün Batı Anadolu'daki tarlaları temizledim.' Tarlada yabancı ot olabilir ama bunun bir yönetmeliği, kotası olması lazım. Sadece çevre yönetmeliği var. Aksi halde çok fazla bulunan ürünler bir gün tükenir. Neyi sattığımız ne yaptığımızı bilmemiz lazım. Bitkileri tanımadan koruyamayız. Şimdi bitkileri tanıtmaya çalışıyoruz. Soğanlı bitkilerin ticareti çok gözde. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından bu bitkilerin toplaması ciddi şekilde takip ediliyor. Kardelen, lale, sümbülün ihracatı yapılıyor. Köylüler bu bitkileri toplayıp aracılara gönderiyor. Soğanlı bitkilerin de kökünden toplanmaması gerekiyor. Bunlar bilinçli bir şekilde toplanmalı. Oradan da ihracatçı firmalar ticareti yapıyor. Kardelenin ihracatı için uluslararası anlaşmanının izninin alınması gerekiyor" diye konuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha