ORTA Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) öğretim üyesi Prof.Dr. Osman Sevaioğlu, taş kömürünün bu ülkenin nimeti olduğunu belirterek, "Eğer, kömüre önem vermezseniz, Ruslar'a, İran'a para ödemekten fakirleşirsiniz" dedi.
Bartın Üniversitesi Yenilenebilir Enerji Uygulama ve Araştırma Merkezi'nce, 'Yenilenebilir Enerjide Yarınlar' konulu panel düzenlendi. Üniversitedeki panelde konuşan ODTÜ Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Sevaioğlu, hiçbir enerji türünün diğerinin karşıtı olmadığını, hepsine ihtiyaç olduğunu söyledi. Prof.Dr. Sevaioğlu, "Suyumuzu, kömürümüzü, rüzgarımızı kullanmak durumundayız" dedi. Enerjinin önemli bir konu olduğunu belirterek, öğrencilerden enerjiyle uğraşmalarını isteyen Prof.Dr. Sevaioğlu, şöyle konuştu:
"İster ziraat, ister uluslararası ilişkiler, ister hukuk okuyun, hiç fark etmez, enerjiyle uğraşacaksınız. Enerji sektöründe işsizlik yok. Enerji sektörü, ülkenin geleceğini ilgilendiren bir konu. Ülkenin geleceğini doğrudan etkileyen, fakir veya zengin olmamızı etkileyen bir konu. Dışarıya su gibi para akıyor. Dikkatli olur ve stratejilerinizi iyi oluşturursanız dışarıdan size doğru akar. Bu fakir fukaranın, toplumun parası. Dolayısıyla ülkenin kendi kaynaklarını kullanmamız bu açıdan çok önemli. Yenilenebilir enerji kaynaklarımız bu açıdan çok önemli. Ucuz olması, kabul edilebilir fiyatlarda olması şartıyla, teşviğin belli bir ölçüde olması şartıyla yenilenebilir enerji önemlidir."
Kömürün de önemine işaret eden Prof.Dr. Sevaioğlu, "Kömür bizim bahtımızın karası. Ekmeğimiz, nimetimiz. Allah'ın bize verdiği en önemli nimet. Petrol vermemiş, kömür vermiş. İşçilerimiz öldüyse, tedbirsizlik, dikkatsizlik yüzünden öldü, kömür yüzünden ölmedi. Yani trafik kazası oluyor diye arabaları yasaklayacak mıyız? Adam öldürüyor diye mutfak bıçağını yasaklayacak mıyız? Kömür bu ülkenin nimetidir. Eğer, kömüre önem vermezseniz, Ruslar'a, İran'a para ödemekten fakirleşirsiniz" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha