Osman BEKLEYEN- Murat ÇAĞLAR / VAN, () - VAN Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu, 40 yıllık öğrencilik ve meslek hayatında topladığı binlerce taş ve fosillerle koleksiyon oluşturdu. Prof. Dr. Doğu, koleksiyonunda 350- 400 milyon yıl öncesine ait fosillerin bulunduğunu söyledi.
Van YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Fuat Doğu'nun oluşturduğu ilginç koleksiyon dikkat çekiyor. Dünya'nın 15 farklı ülkesi ve Türkiye'nin her ilinden farklı jeolojik çağları temsil eden taş ve fosilleri 40 yıl boyunca bir araya getiren Prof. Dr. Doğu, bu materyaller üzerinden öğrencilerine uygulamalı ders verme imkanı da buluyor. 350- 400 milyon yıllık ve yer kabuğunun ilk oluştuğu dönemlere ait binlerce taş ve fosilden oluşan koleksiyonunun en değerlilerini odasında sergileyen Prof. Dr. Doğu, bu taş ve fosilleri hergün titizlikle temizliyor.
DOĞA MÜZESİNDE SERGİLEMEK İSTİYOR
Elindeki bazı fosillerin yeryüzünün ilk canlıları olduğunu belirten Prof. Dr. Doğu, koleksiyonunu okulda ya da evde sergilenmesinin uygun olmadığını belirterek şunları söyledi:
"40 yıllık emeğimin bir doğa müzesinde sergilenmesini istiyorum. Koleksiyonumda yer kabuğunu oluşturan çeşitli taşları ve bu taşların sistematiğini görebiliyoruz. Bunu öğrencilerime anlatabiliyorum. Koleksiyonda birinci Jeolojik çağdan, ikinci, üçüncü, dördüncü çağa kadar hemen hemen her temel grubun temsilcisi var. En eski fosil birinci jeolojik çağa ait 350- 400 milyon yıllık. Onlara hemen hemen yer kabuğunun ilk canlıları diyebiliriz."  

FOTOĞRAFLI
 

 

Kaynak: dha