Siyamend KAÇMAZ/MOSKOVA () - Rus Vesti haber kanalının internet sayfasında yer alan haberde Batı’nın Türkiye'ye baskıyı artırdığı ve Rusya ile Karadeniz'den geçecek doğalgaz boru hattının inşaatı konusunda anlaşma sağlayamayan Batı’nın hemen Ankara'ya heyetini gönderdiği belirtildi.

Vesti.ru’da yer alan habere göre, 9 Aralık'ta İngiltere Başbakanı David Cameron cumhurbaşkanı ve başbakan ile görüşecek. Dün ise Türkiye yönetimi ile Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini görüştü. Mogherini Türkiye'ye açık açık Brüksel ile "iyi" geçinmelerini ve yaptırımları kendi çıkarları için kullanmamalarını söyledi. Mogherini görüşmeler için Türk kıyısına heyetiyle birlikte geldi. Avrupa basınında yer alan haberlerde, heyetin amacının Ankara'yı Rusya karşıtı yaptırımları uygulamaya ve Rus piyasasında Avrupa'nın yerine geçmemeleri için ikna etmek olduğu belirtildi. Batı tekliflerine cömert başladı ve Türkiye'ye Suriyeli mültecilere yardım için 70 milyon euro vereceklerini bildirdi. Mogherini, "Türkiye bölgede büyük önem taşıyor. Türkiye'nin oynadığı rolü Avrupa ile birleştirmeyi başarırsak, krizin çözümünde biraz da olsa ilerleyebiliriz. Biz insani yardıma devam ediyoruz, Türkiye'ye destek için 70 milyon euro ayıracağız" ifadelerini kullandı. AB, Ankara'ya sadece Suriye ve Irak'taki savaştan kaçan 1,5 milyon insan için para yardımı teklifi etmekle kalmadı, aynı zamanda yakın zamanda Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne entegrasyon görüşmelerini hızlandırma sözü verdi. Türkiye'nin önemli bir aday olduğunu belirttiler.

Ukrayna'daki son olayların ışığında Avrupalı devlet adamları ve gazetecilerin arasında "Ukrayna AB'ye ancak Türkiye'den sonra girebilir, yani hiçbir zaman" diye bir şaka dolaşmaya başladı. Ankara buna cevap olarak, ülkenin her halükarda kendi çıkarlarıyla ilgileneceğinin altını çizdi. Türkiye Enerji Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye AB ve Rusya arasında seçim yapmayacak. Kendi çıkarlarımızı göz önünde bulundurarak projelerimizi geliştiriyoruz. Türkiye tarım ürünlerinin ihracatını artırmayı hedefliyor. Rusya bizim için sıradan bir komşu ülkeden daha fazlasıdır. Batı ne düşünürse düşünsün, Rusya ile ortak boru hattı sistemi ve nükleer enerji istasyonunun inşaatı Ankara'nın planları arasında yer alacak" dedi.

 

Kaynak: dha