Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri tarafından Siirt’te deprem tatbikatı yapıldı.
Siirt Devlet Hastanesi eski binasında düzenlenen tatbikata Diyarbakır ve Siirt UMKE, İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü ile Siirt Belediye itfaiye ekiplerinden oluşan yaklaşık 40 personel katıldı. Diyarbakır Afet Birim Sorumlusu Aslan Öztürk, tatbikat öncesi personele afet sırasında psikolojik destek ve davranış şekilleri, kullanılan malzemeler, ip bağlama ve enkaz altında bulunan yaralıya nasıl müdahale edileceği konusunda temel eğitim verildiğini söyledi.
24-28 Kasım 2014 tarihleri arasında yapılan eğitimde görev alacak profesyonel ekiplerin oluşturulması, tatbikatta kurtarma yapılacak istasyonun kurulumu ve arama kurtarma çalışmalarının anlattıklarını dile getiren Öztürk, tatbikata Diyarbakır ve Siirt’te UMKE personeli, İl Afet ve Acil Durum müdürlüğü ekiplerinin katıldığını ifade etti. Öztürk, "Bunu yapmaktaki amacımız 1999 Marmara ve Erciş depremlerinde olduğu gibi anında müdahalenin hastanın hayatını kurtarabileceğini gördük. Ayrıca, uzun süreli beklemiş hastalarda ne gibi sendromlar olduğunu 5 günlük eğitim sonunda yaptığımız tatbikatla gösterdik" dedi.
Bölgenin deprem kuşağında yer aldığını belirten Siirt İl Afet Acil Durum Müdür Vekili Cahit Akkoyun ise, Siirt AFAD olarak her türlü doğal afetlere karşı hazırlıklı olduklarını, bu tür tatbikatla da ekip olarak pratik olarak deneyim kazandıklarını söyledi.
Yaklaşık 40 personel, 3 ambulans ve 2 arama kurtarma ilk yardım aracının hazır bulunduğu tatbikatta Siirt Belediyesi itfaiye ekipleri yakılan ateşi söndürürken, AFAD ve UMKE ekipleri ise binanın çökmesi sonucu enkaz altında bulunan yaralılara nasıl müdahale edeceğini gösterdi.
Tatbikat, enkaz altından kurtarılan yaralıların sedyeden güvenli yere ulaştırılması ile sona erdi.
Kaynak: iha