ŞIRNAK'ın Silopi İlçesi'nde 6-7 Ekim olayları sırasında PKK yandaşlarının iki kez yakması üzerine kapatılan Koç İlk ve Ortaokulu'nda, yapılan onarımın ardından bugün yeniden eğitim- öğretime başlandı. Koç Vakfı tarafından tadilatı yapılan okulun Aile Birliği Başkanı Halit Onuk, merhum Vehbi Koç için hatim okutacaklarını söyledi.
Silopi'nin Dicle Mahallesi'nde bulunan Koç İlk ve Ortaokulu binaları, 6-7 Ekim tarihlerinde meydana gelen olaylarda iki kez göstericiler tarafından ateşe verilip yakıldı. Büyük çapta hasarın meydana geldiği okul kapatılarak, eğitim gören 1758 öğrenci yaklaşık 200 metre uzaklıktaki Dicle İlkokulu'na kaydırıldı.
Dicle İlkokulu'nda okulunda kalabalık sınıflarda büyük sıkıntı çeken öğrencilere Koç Vakfı yardım eli uzattı. Okulun tadilat masraflarını üstelenen ve çalışacak işçileri de temin eden Koç Vakfı, okulun tekrar eğitim öğretime açılmasını sağladı. Okulun iç ve dış cephesinde yapılan tadilatlar ile okul eski görünümüne kavuşturuldu. Ayrıca okul için bazı yeni güvenlik önlemleri de alındı. Okulun ihata duvarı üzerindeki demir korkulukların üzerine dikenli tel örgü çekildi. Okulun dış kapı ve pencereleri de demir kapılar ile çerçevelendi. Okul girişine daha önce plastikten olan nöbetçi kulübesinin yerine beton kulübe yapımına başlandı.
Okulun öğrencilerinden Songül Barkın, "Okulumuzda yapılan tadilattan dolayı başka bir okula taşınmak zorunda kaldık. Dicle İlkokulu'na gittikten sonra düzenimiz bozuldu. Oraya adapte olmakta zorlandık. Çalışma ortamımız bozuldu. Onlar sayesinde okulumuza kavuştuk. Koç Vakfı teşekkürlerimizi iletiyorum" dedi.
Öğrencilerden Adem Kasırga, "Bir ay önce okulumuz yandı ve Dicle okuluna taşındık. TEOG'a az bir zaman kalmıştı. Sınava iyi çalışamadık. Şimdi o sıkıntılardan kurtulduk" dedi.
VEHBİ KOÇ İÇİN HATİM OKUTACAK
Okul Aile Birliği Başkanı Halit Onuk, okulun 6-7 Ekim olayları sırasında yakıldığını belirterek, "Çok büyük travma yaşadık. Çok zorluklar çektik. Koç Vakfı'na buradan bütün velilerin adına binlerce teşekkür ediyorum ve şükranlarımı sunuyorum. Bizi bu zor durumdan travmalı bir dönemde bizi kurtardılar. Bu borcu nasıl kapatacağımızı düşündük. Bir imamla konuştum. Merhum Vehbi Koç için 5 kez hatim indirecek. Tüm velilerimizden de Koç Baba için bir hatim okumasını önereceğim. Koç Vakfı'na yaşamım boyunca teşekkür edeceğim. Allah kendilerinden razı olsun" dedi.
REHBER ÖĞRETMENLERİ ÖĞRENCİLERE PSİKOLOJİK DESTEK VERİYOR
Koç İlkokulu Müdürü Nurettin Kaden, okulun iki kez yakıldığını ve eğitim ve öğretim görülemeyecek duruma geldiğini belirterek, "Çok büyük sorunlar yaşadık. Okulumuzda çok büyük maddi hasar meydana geldi. Veliler ile onarımı yapmak imkansızdı. Koç Vakfı ve yöneticileri bize yardımcı olmak anlamında hiç bir şeyi esirgemediler. Bize yardımcı oldular, ekipmanlarını, işçilerini, personellerini, mühendislerini gönderdiler. Şu anda okulumuzun işleri yüzde 90 oranında tamamlandı. Geri kalan kısmında ise çalışmalar devam ediyor. Okulumuza taşındık. Okulumuzda büyük bir bayram havası yaşandı. Öğrencilerimiz ve öğretmenlerimiz büyük bir bayram yaşadı. Bu sevinç görülmeye değerdi. Büyük bir travma yaşayan öğrencilerimiz rehabilite edilmeye çalışılıyor. Çünkü okulların yakılması olaylarında çok büyük psikolojik travmaya itmiştir. Şu anda rehber öğretmenlerimiz onlara yardımcı oluyorlar. Vehbi Koç Vakfı'na çok çok teşekkür ediyorum" dedi.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha