MANİSA'daki Spil Dağı'nın simgesi olan yılkı atları, Turgutlu İlçesi'nin güneyindeki Çatma Dağı'nda da görüldü.
Manisa İl Çevre ve Orman Müdürlüğü'ne bağlı Turgutlu Orman İşletme Şefliği, Turgutlu'nun Çatma Dağı'nda görülen yılkı atlarını açlıktan korumak için yem veriyor. Sayıları artan yılkı atlarının piknik yapılan alanlara zarar vermemesi ve hırsızlardan korunması amacıyla gözetim altında tutulduğunu kaydeden Turgutlu Orman Bölge Şefi Orman Mühendisi Orhan Alagöz, "Bölgemizde 10'lu ve 20'li gruplar halinde görülen yılkı atlarının sayılarının çoğalacağını tahmin ediyoruz. Son yıllarda Manisa Spil Dağı'nda yapılan çalışmalar ve korumalarla birlikte sayıları 500'ü bulan yılkı atlarının çevre ormanlarımızda da görülmesiyle birlikte bu sayının daha da yükseleceğini umuyoruz. Spil Dağı'nın simgesi olan yılkı atlarının sorumluluk alanlarımızda da görülmesi bizleri sevindirdi" dedi.
Spil Dağı'ndaki yılkı atlarının geçmişinin Osmanlı dönemine kadar uzandığına değinen Orman Mühendisi Alagöz, şöyle konuştu:
"Osmanlı şehzadelerinin atları, iyi beslenmeleri ve koşuya alışmaları için Spil'e bırakılıyor, gerektiği zaman da toplanıp eğitilerek şehzadelerin hizmetine veriliyordu. Cumhuriyet döneminde tamamen serbest bırakılan yılkı atları, her yıl çoğaldı ve sayıları 500'ü aştı. Sürü halinde dolaşan yılkı atları, ilçemiz etrafında da küçük gruplar halinde görülmeye başlandı. Öncelikli görevimiz bu atların sağlıklı bir şekilde yaşamlarını sürdürmeleri. Bu amaçla hırsızlardan korunmalarına büyük önem veriyoruz. Ayrıca kış aylarında ekiplerimiz yem bırakarak onları kolluyor."

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha