Bülent TATLI/KOYULHİSAR (Sivas), () - SİVAS'ın Koyulhisar İlçesi'nde 10 yıl önce meydana gelen heyelanda toprak altında kalarak ölen 15 kişi, düzenlenen törenle dualarla anıldı. Yakınları, toprak altından çıkarılamayanlar için anıt mezarda gözyaşı döktü. 6 yaşındayken ölen Arif Kararuman'ın annesi herkesi ağlattı.
İlçeye bağlı Sugözü Köyü Kuzulu Mahallesi'nde 17 Mart 2005 tarihinde görülen heyelanla mahalle toprak altında kaldı. Olayda Hülya Demirci, Şaziye Demir, Meliha Demirci, Arife Karaduman, Aliye Özdemir, Hanım Çiçek, Gülfidan Karaduman, Samiye Özdemir, Yaşar Demirci, Hüsnü Demirci, Hasan Demir, Selahattin Demirci, Ziya Demirci, Ekrem Demirci ve Recep Demirci toprak altında kalırken, yapılan çalışmalar sonucu bulundukları yerden çıkarılamadı. Facianın 10'uncu yıldönümünde toprak kaymasının görüldüğü bölgede oluşturulan temsili anıt mezarlıkta anma programı düzenlendi. Programa Sivas Valisi Alim Barut, annesini olayda kaybeden Muğla Valisi Amir Çiçek, İl Emniyet Müdürü Turgay Çalışkan ile ilçe yöneticileri katıldı.
ANNENİN GÖZYAŞLARI
Toprak kaymasında 6 yaşındaki kızı Arife (Gülfidan) Karaduman ile kayınvalidesi Arife Karaduman'ı kaybeden 35 yaşındaki Nuray Karaduman anıt mezar başında gözyaşlarına hakim olamadı. Anne Karaduman, şöyle konuştu:
"Bilmiyordum heyelanın geldiğini. Çocuğum yanımdaydı babaannesi içerdeydi. 'Gülfidan babaanneni çağır gelsin' dedim. O sırada heyelan oldu. Bir komşumuz vardı koşarak gidiyordu bende peşinden gittim. Ben kaçtım, çocuğum kaçamadı. Böyle olacağını bilsem onu yanımdan yollamazdım."
ANNE VE TEYZESİNİ KAYBEDEN VALİ HÜZÜNLENDİ
Olayda annesi Hanım Çiçek'i ve teyzesi Aliye Özdemir'i kaybeden Muğla Valisi Amir Çiçek de anma programında hüzünlendi. Muğla Valisi Çiçek faciayı hiç bir zaman unutamayacaklarını belirterek, şöyle dedi:
"Çünkü bir anne, bir teyze ve akrabalar bütün varlığıyla toprak altında kalan bir olay bu, heyelan olayı. Bu Allah'tan gelen bir afettir. Bu afetin önüne geçemiyorsunuz. O günü hatırlıyorum, devletimizin bütün imkanları buraya seferber olmuştu. Ama toprak altından çıkarmak biraz zorlaştı. Dolayısıyla başka tehlikeler meydana gelecekti. Daha sonra biz 'Yakınlarımız afet nedeniyle şahadete erişti, bu dinimizde de vardır' dedik ve burayı kapattık. Daha sonra dönemin valisi burada bir şehitlik yaptı. Her yıldönümü sağolsun Sivas valilerimiz, kaymakamlarımız, vatandaşlarımız, bürokratlarımız buraya geliyorlar. Burada dualarımızı yapıyoruz, mevlitlerimizi okutuyoruz, anıyoruz. En önemli şey dualardır onlara göndereceğimiz."
Sivas Valisi Alim Barut ise, afetin Allah'tan geldiğini, bunu önlemeye insan gücünün yetmediğini belirterek, "15 şehit verdik. Onların ömrü 17 Mart 2005 tarihine kadarmış. Biz de birgün buradan gideceğiz ve onların adına seviniyorum. Sebebi şu; 10 yıl sonra onları yad eden burada böyle güzel evlatları var. Bu kadirşinazlık, bu vefa, bu ataya, akrabaya sahip çıkma duygusu beni tabii ki duygulandırıyor. Bu sebeple burada bulunan tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum" diye konuştu. Programda olayda ölenler için dua edilerek Kuran-ı Kerim okundu.
Anma programı sonrası programa katılan heyet Tokat'ın Reşadiye ilçesine bağlı Umurca köyüne geçerek Tokat Valisi Cevdet Can ile bir araya geldi. Burada Muğla Valisi Amir Çiçek heyelanda kaybettiği annesi ve teyzesi için mevlit okuttu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha