Bahri KARATAŞ/İZMİR, () - İZMİR'in Konak İlçesi'nde, Suriye uyruklu Elyas Mbayed'i bıçaklayarak öldürüp, eşi Jozafin Haffar'ı döverek öldürmeye çalışmakla suçlanan üç sanıktan, yakalanıp tutuklanan M.Y.'nin yargılanmasına başlandı. Sanık M.Y. olayla ilgisi olmadığını öne sürüp, Lübnan uyruklu diğer iki kişinin Hollanda'da yakalandıklarını, Türkiye'de yargılanmak istemediklerini söylediklerini öğrendiğini belirtti.
Olay, geçen 23 Mayıs'ta, Alsancak semti 1442 sokakta bulunan 4 numaralı binanın ikinci katında meydana geldi. Suriye uyruklu Elyas Mbayed (69) ve Jozafin Haffar'ın (69) kirada oturdukları eve gelen kimliği belirsiz kişiler, çifti iple bağladı. Elyas Mbayed'i önce döven şüpheliler, ardından bıçaklayıp öldürdü. Eşi Jozafin Haffar'ı da darp eden saldırganlar, onun da öldüğünü düşünüp, evdeki paraları alarak kaçtı. Elleri bağlı olan ve ölü taklidi yapan Jozafin Haffar, eşini öldürenlerin kaçmasının ardından, komşularının zilini çalıp yardım istedi. İhbar üzerine gelen polis ve sağlık ekipleri, eve girdiklerinde Elyas Mbayed'in cesedini buldu. Tercüman eşliğinde ifadesi alınan Jozafin Haffar, ülkelerinde savaş olduğu için ilk önce Mısır'a gittiklerini, oradan da Türkiye'ye geldiklerini, İzmir'den de Avrupa'ya gitmek istediklerini, ancak maddi sıkıntı yaşadıklarını anlattı. Yaklaşık 50 güvenlik kamerasının incelenmesi, verilen eşkallerin değerlendirmesi sonucunda zanlıların Türk uyruklu Hollanda vatandaşı M.Y. (30) ile ikisi de Lübnan uyruklu olan A.S. (31) ve N.H.A (34) olduğu tespit edildi. Jozafin Haffar, fotoğraflarından zanlıları teşhis etti. Yapılan araştırmada, A.S. ile N.H.A.'nın olay günü Adnan Menderes Havalimanı'ndan yurt dışına gittikleri belirlendi. M.Y. ise yurt dışına kaçmak isterken yakalanıp tutuklandı.
Olayı soruşturan Cumhuriyet savcısı Nazan Pekcan, zanlılar hakkında dava açtı. İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki davanın ilk duruşmasına, 'nitelikli adam öldürme, nitelikli adam öldürmeye teşebbüs ve yağma' suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet ve 15'er yıl hapis cezası istemiyle tutuklu yargılanan sanıklardan M.Y. ile avukatı Ufuk Mansuroğlu katıldı. Sanık M.Y. ifadesinde, Hollanda vatandaşı olduğunu ve orada yaşadığını, A.S.'nin Türkiye'de işi olduğunu söylemesi üzerine buraya geldiklerini söyledi. A.S.'nin daha sonra, bir arkadaşının akrabalarının Hollanda'ya gitmesi gerektiğini belirterek, kendilerine Türkçe konusunda yardımda bulunmasını istediğini anlattı. Olay günü Elyas Mbayed'in evine hiç gitmediğini, ona dair evrakları doldurduğu için üzerlerinde parmak izinin bulunduğunu ileri süren M.Y., "A.S. ve N.H.A.'nın kaldıkları otele gelerek, acilen Hollanda'ya gideceklerini, 4 gün sonra döneceklerini söylediklerini aktardı. Eğer cinayete karışmış olsa onlarla birlikte kaçmış olacağını, oysa olaydan bir gün sonra Hollanda'ya gitmek üzereyken havalimanında yakalandığını söyledi. M.Y., diğer iki sanığın Hollanda'da yakalandıktan sonra suçlarını itiraf ettiklerini, ancak Türkiye'de yargılanmak istemediklerini söylediklerini öğrendiğini de öne sürdü. Olayla bir ilgisinin bulunmadığını iddia eden M.Y., "Ekonomik durumum iyi. Para için birini öldürecek kadar vicdansız biri değilim. Beraatimi istiyorum" dedi.
Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına, İnterpol tarafından Hollanda'da yakalanan ve iade işlemleri süren Lübnan uyruklu Ali Sleiman ve Nader Hajj Ali'nin Türkiye'ye iade işlemlerinin beklenmesine karar verip, duruşmayı erteledi.

FOTOĞRAF

 

 

 

Kaynak: dha