Mersin İl Müftülüğü Kadınlar Günü sebebi ile öyle güzel bir olaya imza attı ki... Mersin İl Müftülüğü tarafından kadınlar gününe özel bir konferans düzenlendi. Konferansın ana konusu ise kadınlar günü oldu. Kadınlar günü münasebeti ile tertip edilen Konferansın konusu ise 'Suriyeli Mülteci Kadınlar' oldu. Ülkelerinde bombardımanların, silah seslerinin, savaş uçaklarının gölgesinden kaçıp yurdumuza sığınan mülteci suriyeli kadınlar bu mühim günde unutulmadılar. Müftü Melek, düzenlenen panelde öyle can alışı bir konuşma yaptı ki... Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye 'ye sığınan Suriyeli kadınlar Mersin Müftlüğü tarafından düzenlenen panelde sorunlarını anlattı.

Muğdat Camisi'nin konferans salonunda düzenlenen "Suriyeli mülteci kadınlar" konulu panele çok sayıda Türk ve Suriyeli kadın çocuklarıyla katıldı.
İl Müftüsü Ali Melek, açılışta yaptığı konuşmada, Suriye'de yaşanan iç savaştan en çok etkilenenlerin başında kadın ve çocukların geldiğini söyledi. Savaşın acımasızlığı karşısında Suriyelilerin daha güvenli buldukları için Türkiye'ye geldiklerini belirten Melek, "Bunun nedeni devletimiz ve milletimiz, gelenlere misafir ve ensar yaklaşımıyla kapısını ve gönlünü açtı. Ama ne kadar misafirperverlik görseler de vatanlarından ve yaşamlarından ayrılmış olmak hiç de kolay değildir" dedi.

Melek, ailenin en önemli unsurlarından kadının, yaşanan savaş ortamında çok fazla zorluk çektiğini vurgulayarak "Çocuklarıyla göç etmek zorunda kalan kadınlar için başka bir ülkede yaşamak daha da zordur. Farklı bir dili anlamaya çalışmakla birlikte sosyokültürel ortama yabancı olmaları onları etkiliyor" diye konuştu.
Kadınların, gittikleri ülkelerde çalışma hayatına katılamamalarının ve dil sorunu çekmelerinin uyum sıkıntısını doğurduğunu kaydeden Melek, şöyle devam etti:
" Bugün son verilere göre Türkiye yaklaşık 2 milyon misafire ev sahipliği yapıyor. Misafirlerimizin yüzde 75'ini kadınlar ve çocuklar oluşturuyor. Bu insanların en mağdur olanları da hiç şüphe yok ki kadınlar ve çocuklardır. Savaşın acımasızlığını yaşayan ve o ortamı geride bırakan kadınlar için yaşadıkları travmayı atlatmak, yeni yerlere uyum sağlamak hiç de kolay değil. Savaşta evlerini, eşlerini ve çocuklarını kaybeden, geldikleri yerlerde hayata tutunmaya çalışan Suriyeli kadınlar için yaşadıklarının üstesinden gelmelerinin hiç de kolay olmadığı açıktır."

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırma Vakfı'ndan Yavuz Göçtürk, Konya Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç ve Suriyeli kadınlar adına Mersin Üniversitesi öğrencisi Rezan Ebu Salih de konuşmalarında Suriyeli kadınların sorunlarını ele aldı.
Panele katılan Suriyeli kadınlar da yaşadıkları sorunları anlatarak çözüm önerilerini dinledi.
Editör: TE Bilişim