Geçtiğimiz günlerde Berkin Elvan' ın öldürülmesinin 1. yılıydı ve yurdun dört bir köşesinde Berkin Elvan için anma törenleri düzenlenmişti. İzmir Atatürk Lisesi'nde okuyan iki talebe ise sınıf tahtalarına o kara günde Berkin Elvan ölümsüzdür yazdılar. Her şey bundan sonra başladı. B.A ve C.C adlı öğrenciler hakkında soruşturma başlatıldı. Okul müdürü ise öğrencilerini korudu. Öğrencilerine karşı korumacı bir tavır takınan okul müdürü ise 2 öğrencisinin adaletsizliğe karşı durduklarını dile getirdi.

DHA'nın haberine göre; İstanbul Okmeydanı’nda geçtiğimiz yıl vurulan ve 269 gün komada kaldıktan sonra yaşamını kaybeden Berkin Elvan için düzenlenen anma etkinlikleri için okul tahtasına yazan B.A. ve C.C. olmak üzere iki lise öğrencisine soruşturma açıldı. İzmir Atatürk Lisesi’nde yaşanan olayda öğrencilerin “pişman olduğuna dair taahhüt imzalatıldığı” iddia edilirken; Okul Müdürü Hasan Basri Karaoğlu, konunun Rehberlik Servisi’nde olduğunu belirtti ve avukatlar ve öğrencilerin aksine taahhüt iddialarını reddetti. Öğrencilerden biri yaşadıklarını Hürriyet’e anlattı. İsmini vermek istemeyen öğrenci, kamu malına zarar verecek bir davranış yapmadıklarını belirterek “Bir disiplin süreci başlattılar. Ancak müdürün dediği gibi disiplin kurulu henüz toplanmadı. Ancak bu sırada usulsüz bir şekilde bir arkadaşımıza taahhüt denilen belgeye soktular. Yaka paça soruşturma yaptılar” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ REDDETTİ

Bunun arkasından öğrencileri güvenlik kameralarıyla tespit ettiklerini söyleyen Okul Müdürü Hasan Basri Karaoğlu, “Böyle bir olayın, yani tahtaya çocukları eyleme davet eden yazının yazıldığı doğru. Diğerleri tamamen yanlış. Rehberlik servisinin raporu nereye gider bilemem. Bu mevzuatımıza göre değerlendirilecek bir eylemdir” diye konuştu. “Pişmanlık taahhütnamesinin” ise söz konusu olmadığını söyleyen Karaoğlu,okul müdürü olarak bu işin içinde olmadığını belirterek "Çocuklar düşünce ve ifade özgürlüklerini kullanmışlar, adaletsizliğe karşı çıkmışlardır” dedi.

“TAAHHÜTNAME RUTİNMİŞ”

Öte yandan konunun takipçisi olacaklarını söyleyen Avukat Dinçer Çalım, “Bizim aldığımız bilgilere göre öğrencilere ‘pişmanım, bir daha yapmayacağım’ anlamına gelen bir taahhütname imzalatılmış ve bu rutin bir uygulamaymış. Bunun disiplin yönetmeliğine göre bir uygulama olmadığı açık” dedi.

ÇHD: GERİ ÇEKİN

Konuyla ilgili bir kınama yazısı yazan ve soruşturmaların geri çekilmesini Çağdaş Hukukçular Derneği İzmir Şubesi üyeleri ise şunları söyledi: “Devlet dersinde öldürülen çocuk: Berkin Elvan… 269 gün komada kalan, 15 yaşında 16 kiloda… Üniformalı katilleri belli, emri verenler belli…Adaletsizliğe ses çıkaran milyonlar sokaklara döküldü. Öğrencileriniz de vicdanını dinledi kara tahtalara “Berkin” yazdılar “Nerede?” diye sordular. “Burada olabilirdi.” dediler. Sadece, adalet istediler. Bunun için, okul yönetiminiz tarafından soruşturmayla sindirilmeye, cezalandırılmaya çalışılıyorlar! 1888 yılında kurulan bu köklü okul adaletsizliğin değil, vicdanlı, onurlu öğrencilerinin yanında olmalıdır. Sizler, yüz akı bu çocuklarla ancak gurur duymalısınız. Açılan soruşturmalar derhal geri çekilmelidir. Bu okulun onurlu öğrencilerini cezalandıramazsınız. Binlerce mezununuz, İzmir Atatürk Lisesi’nde öğrenim görmekle gurur duyan binlerce mezununuz okullarına bu kara lekenin sürülmesine izin vermeyeceklerdir. Onlara da buradan çağrımızdır:Berkin’in arkadaşlarına sahip çıkın! İzmir Atatürk Lisesi’ne bu kara lekenin sürülmesine izin vermeyin!Bizler, Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatlar olarak Berkin’in arkadaşlarının yanındayız. Avukatları olmakla gurur duyacağız.”

Editör: TE Bilişim