Türkiye'nin Musul'da rehin alınan 49 vatandaşına karşılık IŞİD'e teslim edilmesini kabul ettiği öne sürülen 180 kişi arasında yer alan iki İngiliz militanın şimdi silahlı eğitimden sonra terör örgütünün Irak'taki merkezi olan Rakka'da nöbet tutmaya başladığı bildirildi.   

İngiliz Times gazetesi, Türkiye ’nin IŞİD tarafından rehin alınan 49 Musul Başkonsolosluğu çalışanı ve aile üyelerinin serbest bırakılması karşılığında örgüte teslim ettiği söylenen 180 civarında militan arasındaki iki İngiliz cihatçının cepheye dönme hazırlığında olduğunu yazdı. Gazeteye göre takas edilen militanlar arasında olduğu sanılan en az 11 AB vatandaşı IŞİD militanı yüzünden Türkiye üzerinde AB kaynaklı artan bir diplomatik baskı söz konusu.

Hürriyet'in Times'dan aktardığı habere göre 19 yaşındaki Shabazz Suleman ve 26 yaşındaki Hisham Folkard silah eğitimlerini tamamladılar. İkilinin Suriye’de IŞİD’in merkezi olan Rakka kentinde nöbet gibi rutin görevlerini yerine getirdikleri sanılıyor. Gazete , Suleman ve Folkard’ı ellerinde Kalaşnikof otomatik tüfeklerle ilk kez birlikte gösteren bir fotoğrafa da yer verdi.

İNSANİ YARDIM SANDILAR

İngiltere’nin Buckinghamshire kentinin High Wycombe kasabasında bir dilbilgisi okulunu kısa süre önce yüksek notlarla bitiren Suleman, saygın bir üniversiteye girmeyi garantilemiş. Ailesiyle tatildeyken kaybolmuş, Türkiye üzerinden Suriye’ye geçmeye çalışırken gözaltına alınmış. Ailesi onun Suriye’ye insani yardım gerekçesiyle gittiğine inansa da sonradan çıkan haberler karşısında büyük hayal kırıklığına uğramış.

'DİPLOMATİK BASKI ARTTI'

Katolik bir işadamı ile Kenyalı bir Müslüman'ın oğlu olan Hisham Folkard ise Leicester’daki evini terk ettikten sonra önce Yemen’e daha sonra Mısır’a gitmiş. Onun da geçen yıl Mali’deki Fransız bombardımanında öldüğü sanılan terör örgütü El Kaide üyesi ağabeyi Ömer’den ilham alarak cihatçılara katıldığı düşünülüyor. Times, salıverilen militanların en az 11’inin AB vatandaşı olduğunun sanıldığını belirtirken, oluşan güvenlik tehdidinin “Takas kararının nedenlerini açıklaması için Türkiye üzerinde oluşan diplomatik baskıyı artırdığını” yazdı.

'IŞİD AVUKAT GÖNDERDİ'

Öte yandan, Umm Khattab al-Britaniyya kod adını kullanan 18 yaşındaki İngiliz kadın cihatçı, geçen yıl Türkiye’den Suriye’ye geçmeye çalışırken sınırda Türk ordusu tarafından “IŞİD’e katılmaya çalışacağı” şüphesiyle durdurulduğunu, ancak “IŞİD’in gönderdiği avukatın müdahalesi sonucu serbest bırakılıp sınırı geçtiğini” iddia etti. Şu anda Suriye’de olan ve yaşadıklarını kişisel blogunda yayınladığı “Hicret hikayem” isimli makalede anlatan kadın, “Türkiye’ye gittiğimde küçük çocukları ile birlikte seyahat eden iki kadınla buluştum. Sınıra gittik, ancak güçlüklerle karşılaştık ve Türk ordusuna yakalandık.” Nezarete atıldıklarını söyleyen genç kadın, IŞİD’in onların yakalandığını öğrenip bir avukat gönderdiğini daha sonra da gitmelerini izin verildiğini anlattı.

Editör: TE Bilişim