MANİSA'nın Soma İlçesi'nde, 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayı araştırmak üzere oluşturulan TBMM Araştırma Komisyonu üyeleri, üçüncü kez ilçeye geldi. Önceki çalışmalarla birlikte bu araştırmanın birleştirilip değerlendirileceği ve sonuca varılacağı öğrenildi. Komisyon üyelerinin, maden içinde meydana gelen göçüklerden dolayı 5 ve 10 metre arası değişen bazı bölümlerden eğilerek, zaman zaman da sürünerek geçmelerinin gerekeceği belirtildi.
Geçen 13 Mayıs'ta, Soma Kömür İşletmeleri A.Ş.'ye ait ocakta meydana gelen yangının ardından 301 madenci yaşamını yitirdi. Türkiye'yi yasa boğan olay sonrası TBMM'de grubu bulunan partilerin teklifiyle meclis araştırma komisyonu kuruldu. Ankara'daki hazırlık çalışmalarını tamamlayan komisyon üyeleri, ilk olarak geçen 9 Haziran'da, ardından 25 Eylül'de ilçeye gelip inceleme yaptı. Komisyon üyesi milletvekilleri maden sahasını inceledi, madencilerin aileleri ile yaralı kurtulan işçilerle de görüştü.
Komisyon üyeleri faciadan yaklaşık 5.5 ay sonra araştırma yapmak üzere tekrar Soma'ya geldi.
AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun başkanlığındaki komisyonda bulunan üyeler Yılmaz Tunç, Ali Aydınlıoğlu, Fatoş Gürkan, Namık Havutça, Canan Candemir, Necati Özensoy, Ayşe Türkmenoğlu, Vural Kavuncu, Nesrin Ulema, Erkan Akçay, Özgür Özel, Sakine Öz ve Selçuk Özdağ, sabah saatlerinde Soma'ya ulaştı.
Komisyonu, Kaymakam Bahattin Atçı ve İlçe Emniyet Müdürü Nebi Özerdem karşıladı. Ege Linyit İşletmeleri Turgutalp Sosyal Tesisleri'nde kendi aralarında yaptıkları toplantı sonrası komisyon üyeleri madenci kıyafetlerini üzerlerine giydi. Ardından basın mensuplarına açıklama yapan AK Parti Aksaray Milletvekili Ali Rıza Alaboyun, "Komisyonumuzun Soma'ya üçüncü gelişi. Maden ocağında teknik bir ziyaret yapacağız. Bazı isçi kardeşlerimiz bizlere sıkıntılarını dile getirdi. O sıkıntıları Ankara'da masaya yatıracağız. Maden ocağına girdiğimizde görüntüler alacağız, fotoğraflar çekeceğiz, yerinde inceleme yaparak almış olduğumuz görüntü ve fotoğrafları Ankara'da değerlendireceğiz. Daha sonra kapsamlı bir basın toplantısı yapacağız. Maden ocağında uzun bir yol gideceğiz. Belli bir kısmını sürünerek, bir kısmını eğilerek geçeceğiz. İşçi kardeşlerimiz maden ocağında ne yaşıyorsa biz de orada yaşayacağız. Sonuçta bugüne kadar aldığımız ifadeleri, dinlediğimiz işçilerimizin bizlere vermiş olduğu bilgileri, burada kayıt altına aldığımız görüntüler ile bütünleştirmek istiyoruz. Sonuç olarak da bir kanaate varacağız" dedi.
Açıklamanın ardından hazırlıkların da tamamlanmasıyla komisyon üyeleri facianın yaşandığı madene hareket etti.
SÜRÜNEREK KAZA BÖLGESİNE ULAŞACAKLAR
Faciadan sonra çıkarılan madenin ulaşım krokisi de komisyon üyesi milletvekillerinin güç şartlarda araştırmalarını yapacaklarını ortaya koydu. Komisyon üyelerinin, madene girip bir bölümünü özel araçla geçtikten sonra yaklaşık 700 metre yürüyecekleri, sonrasında, kazanın yaşandığı yere ulaşabilmek için maden içinde yaşanan göçüklerden dolayı beş ve 10 metre arası değişen bazı bölümlerden eğilerek, zaman saman da sürünerek ilerleyecekleri öğrenildi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha