Türkiye Gençlik Birliği TGB' yi engellemeler, kısıtlamalar, yasaklar durduramadı. Çanakkale Deniz Zaferi'nin 100'ncü yıldönümü kutlamaları ile alakalı olarak getirilen kısıtlamaları gözardı edip sosyal medya platformu aracılığı ile iletişime geçen ve örgütlenen Atatürk ve Türk sevdalısı TGB' li gençler Çanakkale için dur durak bilmediler. TGB' li grup, Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Atatürk’ün evinin bulunduğu Bigalı köyünde bir araya gelerek yürüyüş gerçekleştirdiler. Yürüyüşlerinin isimleri ise çok anlamlı ve manidardı. Yürüyüşün ismi ise Vatan ve Hürriyet Yolunda Büyük Çanakkale Yürüyüşü oldu. 

Milliyet' in haberine göre; Türkiye Gençlik Birliği (TGB) üyeleri, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl kutlamalarına getirilen kısıtlamalar nedeniyle Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde Atatürk’ün evinin bulunduğu Bigalı köyünde toplanarak, ‘Vatan ve Hürriyet Yolunda Büyük Çanakkale Yürüyüşü’ yaptı.
Türkiye’nin dört bir yanından Çanakkale’ye gelen TGB üyeleri sabahın erken saatlerinde, 19. Tümen Komutanı Yarbay Mustafa Kemal’in Çanakkale Savaşları’nda karargah olarak kullandığı ve evininin de bulunduğu Bigalı köyünde toplandı. Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi’ni okuyan binlerce kişi, şehitler için saygı duruşunda bulunup, İstiklal Marşı’nı söyledi.
TGB Genel Başkanı Çağdaş Cengiz yaptığı konuşmada, “Ayaklarımızın altındaki toprağın altında yatan şehitleri duyabiliyor musunuz, hissedebiliyor musunuz? Size sesleniyorlar, duyuyor musunuz? 100 yıl önce olduğu gibi vatan savunmasını cephelerinde savaşmaya hazır mısınız? 100 yıl önce 18 Mart 1915 günü, o üzerinde güneş batmayan imparatorluğu yenilmez denen armadası burada yenildi. Onlar bu vatanı işgal edemediler. Kurtuluş Savaşı’yla Çanakkale birbirinden koparılamaz Çanakkale’den başlayan mücadele 9 Eylül 1922’e kadar sürmüştür. İşgallere karşı vatanını savunan fedailer, şehit olmaya göze alanlar, canlarını ortaya koyanlar, bizlerin özgür, onurlu geleceği için hayatlarını feda edenleri saygıyla anıyoruz” dedi.

Konuşmanın ardından 57. Alay’a doğru yürüyüşe geçildi. Yürüyüş grubunun ön tarafında yer alan ve ’on beşliler’ kıyafetleri giyen gençler, Seyit Onbaşı’nın kaldırdığı topu temsil eden 5 metre boyundaki topu taşıdı. Sloganlar atarak yürüyen grup, 6 kilometrelik yürüyüşün ardından Conkbayırı’na ulaşacak. Grup daha sonra 57. Alay Şehitliği’ni ziyaret edecek.

TGB üyeleri, Çanakkale Deniz Zaferi’nin 100. yıl dönümü resmi törenlerinin tamamlanmasının ardından, Şehitler Abidesi, Seyit Onbaşı Anıtı ve Namazgah Tabyası’nı gezecek.
Editör: TE Bilişim