Tokat' ın Zile İlçesi Çekerek Irmağı' na yapılacak olan 3 hidroelektrik santrali (HES) ve barajlara olantepkisini göstermek için, yaklaşık 2 bin vatandaş yollara döküldü, protesto yürüyüşü yaptı. Şantiye binasını taşlayan gruba, güvenlik güçleri müdahale etti.Yaklaşık 10 kilometrelik Zile-Çekerek yolunda yürüyüş yapan köylülere jandarma zaman zaman biber gazı ile müdahale etti.
İstanbul’dan çıkıp gelen çeşitli derneklerin üyeleri de eyleme katıldı. CHP Tokat Milletvekili Orhan Düzgün ve İstanbul Milletvekili Melda Onur ve CHP İl Başkanı Dursun Aytaç da köylülere destek verdi. . Grup, daha sonra Narlıkışla köyü yakınlarındaki HES şantiyesi önüne geldi. Burada eylemine devam eden gruptaki kişilerden bazıları, şantiye binasını taşladı.

 "ZİLE BU HES'İ İSTEMİYOR"

Tokat İl Jandarma Komutanı Albay Erkan Alacakurt, burada bekleyişe geçen gruba seslenerek, "Sayın Valimizle görüştük. Bu konuda tekrar değerlendirme yapacağını bizlere iletti" dedi. Komutan Alacakurt'un bu açıklamasından tatmin olmayan grup yeniden slogan atarak bekleyişe geçti. Bu sırada köy muhtarları ile firma yetkilileri görüştü. Yapılan görüşme sonrası köy muhtarları vbölgede toplananlara 'Proje bekletilmeye alındı' dedi. Bunu alkışlarla karşılayan gruptakiler bölgeden gitmeyeceklerini belirtti. Eyleme katılan CHP Milletvekili Orhan Düzgün ise, köylülerin toprağına sahip çıktığını bildirerek, "Bu insanların doğal hakkı. Zile halkı bu HES'i istemiyor ve bunu yaptırmayacak" dedi. Jandarma vatandaşın bölgeden dağılmasını isterken, grubun bekleyişi sürüyor.

Zile-Çekerek civarında önlemini alan polisler, kalabalığa biber gazı ile müdahale edince, protestocular, kaçarak tarlalara saklandılar.  Sloganları arasında ’En büyük asker bizim asker’ diye bağıran grup şantiye önüne geldi. Burada jandarma ekipleri şantiye önüne barikat kurarak grubun şantiyeye yaklaşmasına izin vermedi. Protestoya katılanlar firmaya ait araçların gitmesi için slogan attı. Bu esnada Zile-Çekerek karayolu trafiğe kapandı.




Editör: TE Bilişim