Avrupa Birliği ile Türkiye’nin 7,5 milyon Euro bütçeyle hayata geçirdiği turizm eğitim programında, otel çalışanı mutlu olmadıkça, turistin mutlu olmayacağı vurgulandı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Avrupa Birliği adına Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) liderliğindeki konsorsiyumun Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Kültür ve turizm Bakanlığı’nın koordinasyonuyla düzenlediği, finansmanı Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve Avrupa Birliği’nin sağladığı TUYUP ’Turizm Sektöründe İşverenlerin ve Çalışanların Uyum Yeteneklerinin Artırılması Projesi’ kapsamında düzenlenen bilgilendirme toplantılarına Antalya’nın Kemer ilçesinde devam edildi. Projenin 9 ay önce aktivitelerine başladığı ve 2016 yılında sona ereceği belirtildi.
TURİZM ÇALIŞANI MEMNUN OLMADAN OLMAZ
Grand Haber Oteli’nde Kemer bölgesinden 100 üzerinde turistik belgeli tesis yöneticisinin katıldığı toplantının açış konuşmasını yapan Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Eğitim Koordinatörü Ramazan Durmuş, özellikle AB ile uyumlu eğitim politikalarının oluşturulabilmesi için, icra edilen mesleğe ait meslek standartlarının, Avrupa yeterlilikleri çerçevesinde yazım gerekliliğinin ortaya çıktığını belirterek, "Bakanlığımızca hazırlanan ve TUYUP projesi kapsamında, çalışanlarımızın mesleki bilgi ve becerilerinin, ulusal meslek standartlarını ve yeterliliklere dayalı olarak güncellenmesi ve sertifikalandırılmaları noktasında önemsediğimiz ve şiddetle desteklediğimiz bir projedir. Bilinmelidir ki; otel misafirlerini memnun etmenin ön koşulu personeli memnun etmekten geçer. Önümüzdeki süreçte; mutlu, nitelikli ve sertifikalı personele sahip olanlar sürdürülebilir turizm yapabileceklerdir" diye konuştu.
Bilgilendirme toplantısında daha sonra Avrupa Birliği Proje Uzmanı Fulya Sürmen, katılımcılara ayrıntılı bilgi verdi. Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Merkezi Sınav Sertifikasyon Merkezi Müdürü Tolga Cenk Türk de "Antalya turizm sektöründe işgücü yapısı, ihtiyaçlar, olanaklar, nitelikler, yeterlilikler ve belgelendirme konulu bir sunum yaptı.
TOPLANTILARDAKİ ALTI AMAÇ
Toplantılarla ilgili gazetecilere genel bir bilgi veren Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür ve Turizm Uzmanı Serkan Kılıç, toplantıların 6 bileşeni paylaşma amacı taşıdığını belirterek bunları şöyle sıraladı:
"1- Projenin farkındalığını artırma, 2- Turizm sektöründe işgücü piyasası analizlerini güncelleme, 3- Kupon eğitim programını tanıtma, 4- Turizm sektöründeki eğitim kurumlarının işbirliğine sağlayarak verimliliği artırma, 5- Bakanlığın çevreye duyarlılığı belgeleyen Yeşil Yıldız belgesini tanıtmak ve tesisleri bu standarda gelmeleri konusunda desteklemek, 6- Online bilgi bankası kurularak eğitim filmleri ve benzeri dokümanları ihtiyaç duyan herkesin ulaşabileceği hale getirmek."
Kaynak: iha