Turizm cenneti Muğla Fethiye'de bulunan eski rum Devleti kalıntılarını taşıyan Kaya Köy cennetinin adı, Muğla Fethiye Belediyesi Meclisi Refarandumunda alınan bir karar ile isminin KAYI Köyü olacağı belirlendi. Turizmcilerin Kaya Köy cennetinin isminin Kayı Köyü olarak değiştirilmesinde hiç bir katkı sağlanamayacağı, aksine zoraki turizme yol açacağını belirtmekteler. 

Fethiye'deki 5 bin yıllık tarihi kültüre sahip olan köy için bu isim değiştirme meselesi, köy halkı tarafından da kınanmakta. 

Fethiye'de bulunan 5 bin yıllık geçmişe sahip Kayaköy'ün isminin Kayı olarak değiştirilmesi için Fethiye Belediye Meclisi tarafından referandum kararı alındı. Kayaköy'de oturan bir kişi tarafından verilen teklif Demokrat Parti, CHP ve AK Partili meclis üyelerinin oy birliği ile meclisten geçti. Meclisin aldığı bu karar turizmcilerin tepkisini çekti. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Fethiye Bölge Yürütme Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Taşçı, alınan kararı şov yapmak olarak değerlendirdi. Turizmde bölgenin Kayaköy olarak tanındığını hatırlatan Taşçı, Kayı isminin bölgeye ve turizme herhangi bir katkısının olmayacağını vurguladı.

Fethiyedeki bu tarihi Kaya Köyünün yeni adı olan Kayı Köyü meselesi hakkında konuşan Doğan, "Bunun için etkinlikler yaparak yavaş yavaş değişim sürecini tamamlamak gerekir. Komisyon olarak referandum yapılmasını öneriyoruz" dedi.

Fethiye Belediyesince vurgulanan bu kararı değerlendiren Salih Taşçı; "Bu karar Kayaköy algısının silinmesi olacaktır. Rumlardan gelip burası bizim diyen yok. Durduk yere böyle bir karar alınmasına anlam vermek zor. Turizm envanterlerinin tamamında burası Kayaköy olarak geçiyor. Siz burayı Kayı yaptığınız zaman bölgeye gelen turistlere bunu nasıl açıklayacaksınız. İnsanlar Kayaköy olarak gelecek, aradığını bulamayacak. Sadece Fethiye ve iç pazara hitap eden bir yer olsa bile Kayaköy ismini insanlardan silmek zor olacaktır. Önümüzde bir Seydikemer örneği var zaten. Hala turistik çalışmalarda burası Kemer olarak kullanılıyor. Bence bu keyfi bir çalışma. Turizme ve bölgeye bir katkısı olacağını sanmıyorum." diye konuştu

Yılda 70 bin turiste ev sahipliği yapan fethiye Kaya Köy' ün artık Kayı Köyü olarak değiştirilmesinden sonra, sezon mevsiminde ki turist giriş çıkışı izlenecek ve verieler de kaydedilecek.  Türk Köyü olduğu için bu Kayı Köyü olarak değiştirme kararı aldığını belirten Fethiye Belediyesine karşılık olarak ise 5bin imza toplandı. 

1923 yılındaki savaş etkisi olarak Rumların Yunanistan'a göç etmesinin ardından boşalan Kayaköy köyündeki tarihi taş evler 92 yıldır hayalet kent görünümünde duruyor. Rumların göç etmesinden sonra tarihi evlerin bulunduğu alanın dışında yeni yerleşim alanları oluşurken, burada yaklaşık 500 kişi halen yaşamını sürdürüyor. Kayaköy'ü yılda yaklaşık 70 bin turist ziyaret ediyor.





Editör: TE Bilişim