Türk donanmasının kalbi ve dünyanın sayılı denizaltı üretim noktalarından biri olan Gölcük Tersanesi, su altında 15 gün kalabilecek ilk milli denizaltı için kolları sıvadı.
11 Ekim 1926 da, Mustafa Kemal Atatürk’ün emriyle kurulan ve 88. yılını dolduran Gölcük Tersane Komutanlığı’nda bir tanıtım turu düzenlendi. Sabah saatlerinde başlayan programda tersanede üretim yapılan tesisler tek tek gezilerek üretim aşamaları hakkında basın mensuplarına bilgi verildi. Dünya da denizaltı yapabilen 16 ülkeden biri olan Türkiye’nin üretim üssü olan Gölcük Tersane Komutanlığı’nda, milli denizaltı için çalışmaların devam ettiği müjdesi verildi. Basın turunda maketi sergilenen ve planlama çalışmaları devam eden ilk milli denizaltının diğer denizaltılardan en büyük farklı özelliği 15 gün su altında kalabilecek donanıma sahip olarak üretilecek olması. Tersane Komutanlığı ayrıca, 2014 yılı içerisinde 6 yeni denizaltı üreterek 2024 yılında Donanma’daki 14 olan denizaltı sayısını 20’ye çıkarmayı hedefliyor.
Eski Buhar Kuvvet Santrali olan Anı binasının gezilmesiyle başlayan basın turunda, Türk donanmasının denizaltılarının üretildiği ve bakımlarının yapıldığı Denizaltı İnşa Blokları’nda Mühendis Binbaşı Mustafa İşçi tarafından yapılan üretimler hakkında bilgi verildi. Yeni yapılacak olan ve 2024’e kadar teslim edilmesi planlanan denizaltılar hakkında bilgi veren Binbaşı İşçi, şöyle konuştu: “Burası denizaltıların montajını yapıp fabrika dışına çekeceğimiz bölüm. Yeni Tip Denizaltı İnşa Projesi, 6 gemilik bir proje olup Alman HDW tersanesinin 214 sınıfı denizaltılarının Türk Deniz Kuvvetlerinin proje isteklerine göre tasarlanmasının devamında yapılacak olan bir inşa projesidir. Denizaltılar, 66.3 metre boya sahip, su üstü deplasmanı bin 854 ton olacak olan ve dalmış deplasmanı 2 bin 13 ton olacak olan bir denizaltı inşa edeceğiz. Bu denizaltıların başlamasını müteakip, bir sene faz farkıyla bu fabrikada inşa edilecek ve 3 sene sonra değişik seviyede 3 farkı denizaltı üretilir hale gelmiş olacak.”
Program sonunda basın mensuplarının soruları cevaplayan 5. Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, “Türk milletine bu zamana kadar 11 denizaltı verdik. 1926’dan bu yana yaklaşık 500 parça gemimizi donanmamızın hizmetine servis edebildik. Özdemir Asaf’ın bir sözü vardır, ‘Sandalın bir gücü var bir kişi fazlaysa olmaz, toplumun bir gücü var bir kişi eksikse olmaz’. Buradaki her bir birey tüm faaliyetlerimize destek sağladı. Onlara her zaman büyük şükranlarımızı sunacağım. Böyle bir tersanenin komutanı olmaktan büyük bir mutluluk duyuyorum” diye konuştu.
Program daha sonra makine fabrikası, anten overhol atölyesi ile kalibrasyon laboratuvarlarının gezilmesiyle sona erdi.
Kaynak: iha