İngilizler bugünlerde milli kampanyaya dönüştürmüş, “Ada’nın sembol kuşu nedir” sorusunu oyluyor. Biz de geçen hafta kafa kafaya verip “Türkiye’nin sembol hayvanını seçelim” dedik.

Önce kendi aramızda ortalık bir karıştı. Hemen herkesin tahmini başkaydı. Hiçbir seçenek üzerinde anlaşamadık. Anladık ki bu iş gazeteci milletiyle olmayacak.

Biz de işin içindeki uzmanlara, bilim insanlarına, sanatçılara, yazarlara, çizerlere sorduk. Zaten ne olduysa da bundan sonra oldu.

DERNEKLER PANİKLEDİ

Bu sorunun bu kadar zorlu olacağını tahmin etmiyordum. Konuyu ilettiğim sivil toplum örgütü yöneticilerinde önce bir sessizlik oldu.

Hepsi de telefonu panikle kapattı. Yanıt genel olarak “Mevzuu hiç böyle düşünmemiştik. Şimdi acilen konuyla ilgili karar için toplanmamız gerekiyor” şeklindeydi.

Sonra gene bir derin sessizlik... Ardından kurullarda kararlaştırılan yanıtlar birbir gelmeye başladı. Kelaynak ve turna bu oylamada önde görünüyordu. Yanıtlar açıklamalarıyla son derece tutarlıydı. Öyle ki uzmanlık alanı deniz ve deniz canlıları olan kurum ve uzmanlar bile oylarını kara hayvanlarından yana kullandı.

ÖRNEĞİN SEZEN AKSU

İşin çapının değişeceğinin ilk sinyali sanatçılardan, yazarlardan, çizerlerden, kısaca entel dünyasından geldi. Örneğin Sezen Aksu...

Gönlümüze ‘Minik Serçe’yi tüm güzelliğiyle kazıyan, Anadolu’nun sesi ve vicdanı Aksu’nun yanıtı eşekti. İlk duyduğumuzda hafif bir titremeye neden olan bu açıklamanın gerekçesi Dionysos’tan Nasrettin Hoca’ya kadar uzanıp, “Hakikaten doğru diyor; neden olmasın?” diye düşündürünce rahatladık.


Haberi yayımlayınca konu sosyal medyada da yayıldı. Üstelik bonus bir tartışmayla... Hayvanlarımız siyasete alet ediliyordu!

Finale kalan ve listede olmayan hayvanlara bile oy yağdı. ‘Koyun’ büyük koştu örneğin. “Boşuna sembol aramayın kardeşim, milletçe koyunuz biz” feveranı bir anda etrafı sardı.

Sadece hayvanlar mı? ‘Ayakkabı kutusu’ diyen bile vardı. Biz de nihayet “Buna Hürriyet okurları karar versin”deyip onlara sorduk. Oylamaya 12 bin 64 kişi katıldı.

Ve sonuç: Sandıktan kurt çıktı. At ikinci, kedi ise üçüncü oldu... Şeref kürsüsünde şimdi bu üçü duruyor. Ama siz yine de turnalarla kelaynakları ihmal etmeyin. Geyiklerle boğaları da... Geriye kalan tüm hayvanları da... Onlar olmadan memleket de olmaz. 
Editör: TE Bilişim