03 Mart 2015 Salı 15:29
193 Okunma
Türkiye sularında ilk kez görüldü ! Muğla'da açıklarında yakalandı !

 Muğla'da "yağ balığı" sonunda yakalandı - Genellikle okyanusun derinliklerinde rastlanan 'yağ balığı', Datça açıklarında balıkçıların ağlarına takıldı- MSKÜ Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ateş: - "Yaklaşık 40 kilo ağırlığında ve 2 metre uzunluğunda olan bu balık sularımızda ilk kez sonunda yakalandı " Muğla'nın Datça ilçesinde balıkçıların ağına takılan bir balığın, gercekleşen incelemelerde "yağ balığı" olduğu ve uzunluğuyla Türkiye sıralarında ilk defa görüldüğü saptadı .Datça ilçesine bağlı Karaköy açıklarında avlanan balıkçılar, ağlarını kontrol ederken balıkların arasında değişik bir türü gördü.Balıkçılar tarafından teslim edildiği Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde incelenen balığın, okyanuslarda görülmüş olan "yağ balığı" olduğu saptadı .Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Üniversitesi (MSKÜ) Su Ürünleri Fakültesi Avlama Teknolojisi Temel Bilim Dalı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Celal Ateş, yaptığı açıklamada, balığın, 2 metre boyunda ve 40 kilo ağırlığında olduğunu belirtti .-"Türkiye'de bu uzunlukta ve ağırlıkta ilk kez görülüyor"Genellikle okyanuslarda görülmüş olan ve suyun bin 100 ila 800 metre derinliklerinde yaşayabilen balığın Türkiye'da ilk kez İskenderun Körfezi daha akabinde Antalya açıklarında görüldüğünü ifade eden Ateş, "Yaklaşık 40 kilo ağırlığında ve 2 metre uzunluğunda olan bu balık sularımızda ilk kez sonunda yakalandı . Tamamen Okyanus kökenli bir balık. Pasifik Okyanusu'nda 3 metre civarında kayıtlara geçti" diye belirtti .Yağ balığının vakit vakit derinlerde vakit vakit ise yüzey sahalarında hayatını sürdürdüğüne işaret eden Ateş, "Japonya'da piyasaya sunulan bu türün ülkemizde henüz ticari bir değeri yok. Fakat aşırı miktarda yendiğinde halk arasında ishal olarak önde gelen bir rahatsızlığa sebep olmaktadır" diye açıkladı .Ateş, balığın laboratuvarda lazım gelen çalışmalar tamamlandıktan akabinde müzede koruma altına alınarak öğrencilere eğitim öğretim amaçlı müze materyali olarak korunacağını dile getirdi.Yağ balığının etinde aşırı miktarda parafin bulunduğuna dikkati çeken Ateş, balığın çok tüketildiğinde insan sağlığına zarar verdiğine vurgu yaptı.

Son Güncelleme: 03.03.2015 15:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.