Orman Genel Müdürlüğü, Yalova’nın Denizçalı köyündeki 247 köylünün arazileri ile ilgili orman sınırlaması ve 2B uygulamasına ilişkin uygulamaların iptali ve yok hükmünde sayılması için dava açtı. Toplu halde adliyeye gelen Denizçalı köylüleri adına konuşan köy muhtarı Hüseyin Avni Çetin, "Bu dava dedelerimizden beri bizim olan topraklarımıza ait tapuların iptali anlamına gelecek" dedi.
Deniz Çalı köylüleri, 1950’li yıllarda kendilerine verilen ve 1987 yılında 2B arazisine çevrilen araziler hakkında Orman Genel Müdürlüğü tarafından açılan dava ile neye uğradıklarını şaşırdı. Orman Genel Müdürlüğü tarafından "1744 ve 3302 sayılı kanunlar uyarınca yeniden yapılan orman sınırlaması ve 2B uygulamasına ilişkin çalışmaların iptali ile yok hükmünde tespitine karar verilmesi" talebi ile 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nde dava açıldı. Yüzlerce köylü haklarında açılan davaya katıldı.
Dava ile ilgili bilgi veren Denizçalı köyü muhtarı Hüseyin Avni Çetin, "1956 yılında bu topraklar bize tapulu olarak verildi. 1982 yılında ise orman idaresi mevcut alanların orman alanı olduğunu gerekçe göstererek itiraz etti. Şu anda 2B arazilerinin iptalini isteyerek dava açıldı. Bu araziler bizim atalarımızın topraklarıdır. 247 kişi bu davadan etkileniyor. Bu dava tapuların iptali anlamına gelecek. Biz bu işin peşini bırakmayacak, bu mahkemeden olumsuz sonuç çıkması halinde hakkımızı bir üst mahkemede arayacağız" dedi.
Atalarından kendilerine kalan toprakların ellerinden alınmak istendiğini dile getiren köylüler ise, "Bize bu tapuyu veren de, elimizden almaya çalışan da devlet. Biz bu işten bir şey anlamadık" diye konuştu.
Kaynak: iha