ATATÜRK Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Engin Kurşun, kız bakmaya giden ailelerin kız hakkındaki bilgileri eskiden mahalle bakkalı veya komşularından aldığını, günümüzde ise sosyal paylaşım sitesi olan Facebook'ta profiline baktıklarını söyledi.
Erzurum Kredi Yurtlar Kurumu'ndaki öğrencilere yönelik 'Teknoloji ve İnternet bağımlılığı' konusunda seminer veren Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi'nden (ATAUZEM) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Engin Kurşun, internetin bağımlılık yaptığını ve dünyada bu hastalıklara yönelik klinikler açıldığını belirtti. Yrd.Doç.Dr. Engin Kurşun, internetin doğru kullanıldığında çok yararlı, yanlış kullanımında ise çok ciddi zararlara neden olabileceğini vurguladı. İnternetin sağladığı fırsatlar arasında dünyanın en iyi üniversitelerindeki öğretim üyelerinin ücretsiz olarak derslerinden yararlanılacağını anlatan Yrd.Doç.Dr. Kurşun, İnternet bireylerin yeteneklerini ortaya çıkarmak için önemli fırsatlar sunduğunu bildirdi. İnternet'in getirdiği riskleri 'mahremiyetin ihlali', 'gizli bilgilerin çalınması' ve 'bağımlılık' olarak üç başlık altında toplayan Yrd.Doç.Dr. Engin Kurşun, şunları söyledi:
"Çoğu kişi kasaba meydanındaki çınar ağacına Facebook'ta paylaştığı resimleri asmaya cesaret edemez. Gizli bilgilerin çalınması ile ilgili olarak, özellikle bankaların en sık sorduğu güvenlik sorusu olan 'annenizin kızlık soyadı nedir?' cevabını sosyal medya ortamında kişinin dayısının soyadından bulmak mümkün. Dünyada internet bağımlılığına özgü yeni klinikler açılmakta. Bu tür bağımlılıkların tedavisinde dünya dijital detoks yöntemini kullanıyor. Bu yöntem Osmanlı döneminde her gün onlarca hayvanı kesen kasaplar için kullanılmıştır. O dönemde kasaplar 6 ay çalıştıktan sonra, belirli bir süre bahçıvanlık gibi işlerde çalıştırılarak merhamet duygusunun kaybolmaması sağlanmıştır. Çok ilginçtir ki sanal alem ile gerçek yaşamı karıştıranlardan tutunda, gecenin bir yarısına saatini kurup kalkıp oyun oynayanlara kadar birçok farklı durumla karşılaşıyoruz. Hatta oğluna kız bakmaya giden aileler eskiden olduğu gibi kız hakkındaki bilgileri mahalle bakkalı veya komşularına sormak yerine Facebook'taki profiline ve fotoğraflarına bakarak inceliyor."

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha