Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, beyaz etteki güven artışının ihracatı artırdığını bildirdi.
Ziraatçiler Derneği Başkanı İbrahim Yetkin ve beraberindeki heyeti makamında kabul eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, tarım sektörünün gösterdiği başarıda kamuoyu yararına çalışan bir dernek olarak Ziraatçiler Derneği mensuplarının büyük emeği olduğunu ve tüm paydaşların katkılarıyla tarım sektöründe reform niteliğinde birçok çalışma yaptıklarını söyledi. Bakanlığın yaptığı çalışmaların kamuoyuna doğru anlatılması konusunda sektörde yer alan tüm sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, dernekler ve üretici birliklerinin sorumluluğu bulunduğunun altını çizen Eker, paydaşlarıyla her zaman diyaloga açık olduklarını ifade etti.
“UZMANLAR KONUŞSUN”
Meslek olarak gıda ve tarım alanıyla ilgisi olmayan, sansasyonel açıklamalarla insanları yediği, içtiği her şeyle sorunlu hale getiren ve yanlış bilgilendirenlere karşı, konunun uzmanı olanların duyarlı davranması gerektiğe değinen Bakan Eker, başta süt, tavuk olmak üzere çeşitli amaçlarla birçok ürünle ilgili yanlış bilgi verilerek vatandaşın sağlıklı beslenmesinin önüne geçildiğini, yaptıkları çalışmalarla öncelikle güvenin sonra da ihracatın arttığını anlattı. Tavuk üretimini kendi dönemlerinde 775 bin tondan alarak 1 milyon 900 bin tonlara çıkardıklarını ve güven artışıyla birlikte ihracatın arttığını bildiren Eker, şunları kaydetti: "Aldığımız hijyen tedbirleriyle üretim de ihracat da arttı. Bizden ürün alan ülke sertifikamızı kabul ederken en baştan itibaren damızlık yumurta aşamasından, civciv, beslenme, kesim, temizleme ve paketlenme aşamasına kadar tüm endüstri hattını yerinde gelip görüyor. Bu şekilde sistem kurulduğu için birçok ülkeye beyaz et, tavuk ürünleri ve süt ihracatı yapıyoruz."
“TÜKETİCİNİN LEHİNDE OLACAK”
Tarımda üretici fiyatlarıyla tüketici fiyatları arasında oluşan farkın önemli bir sorun olduğunu belirten Eker, üretici ve tüketici arasındaki zinciri kısaltmak için çalışma yaptıklarını söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı başkanlığında Hazine Müsteşarlığı, Maliye, Kalkınma, Ekonomi, Gümrük ve Ticaret Bakanlıkları ile Merkez Bankası’ndan yetkililerin bulunacağı gıda komitesi kurma kararının alındığını hatırlatan Eker, düzenli aralıklarla toplanacak komitenin tüketici lehine tedbirler alacağını kaydetti. Üreticilerin ürünlerini kısa yoldan pazara ulaştırmalarını hedeflediklerini söyleyen Bakan Eker, üreticinin geliri ve refahı arttığı sürece üretim faaliyetlerinin devam edeceğini ifade etti.
Ziraatçiler Derneği Başkanı Yetkin de Bakan Eker’in meslek kuruluşu olarak taleplerine karşı her zaman duyarlı davrandığını ve bakanlık bürokratları ile de bilgi paylaşımı içinde çalışmaktan memnuniyet duyduğunu söyledi. Üyelerinin bayilik açması konusunda taleplerini de aktaran Yetkin, ayrıca ziraat teknikeri ve teknisyenlerinin sigorta eksperi olarak yeterince görev alamadığını belirterek bu konuda destek istedi. Başkan Yetkin Bakan Eker’i ayrıca ocak ayı içinde yapılacak olan Ulusal Tarım Kongresine davet etti.
Kaynak: iha