İşçi babalar, sadece doğumda değil, evlatlık edinirken de 3 gün izin kullanabilecek. Hasta, engelli çocuğunun tedavisi için 10 güne kadar ücretli izin alabilecek. İş güvenliği paketinde yer alan bazı düzenlemeler şöyle:

ÜÇÜNCÜ ÇOCUĞA YÜZDE 10:

Asgari geçim indirimi, ücretlerde vergi indirimi olarak yeniden düzenleniyor. Asgari geçim indirimi üçüncü çocukta yüzde 5'ten yüzde 10'a çıkarılıyor. Eşi çalışmayan ve 3 çocuklu bir çalışanın asgari ücret üzerinden gelir vergisi oranında asgari geçim indiriminden yararlanabilmesi amaçlanıyor. Bu kapsamdaki asgari ücretliler vergiden muaf tutulmuş olacak.

İŞÇİ BABAYA EVLATLIK İZNİ:

Tasarıyla işçilerin eşlerinin doğum yapması, aile bireylerinin ölümü gibi durumlarda verilecek mazeret iznine de açıklık getirildi. İşçiler de, evlilik, doğum, evlat edinme, birinci derece yakınlarının ölümü durumunda 3 gün ücretli izin kullanabilecek. Yüzde 70 engelli, süreğen hastalığı olan çocuğunun tedavisinde bir yıl içinde 10 güne kadar ücretli izin kullanabilecek.

UZAKTAN ÇALIŞMAYA YASAL STATÜ:

İş Yasası'ndaki 'çağrı üzerine çalışma' kavramına 'uzaktan çalışma' da eklendi. Evden yapılan işlerin de yasal dayanağı olacak. Örneğin; konfeksiyondan iş alıp evinde yapan kadınlar, işyeri ile sözleşme imzalayabilecek. Bu kapsamdaki işçilerin çalıştıkları gün ve saatler, işveren tarafından onaylanan günlük puantaj cetvellerine kaydedilecek. İşin emsal işçi tarafından yapılabileceği süreye ilişkin bir hesaplama, sözleşmeye eklenecek.
Editör: TE Bilişim