Selahaddin (Masif) kasabasındaki başkanlık sarayında gerçekleşen görüşmede Peşmerge Bakanı Mustafa Seyid Kadir, IKBY İstihbarat Teşkilatı Müsteşarı Mesrur Barzani ile hükümet yetkilileri hazır bulundu.

Görüşmeden sonra Barzani'yle ortak basın toplantısı düzenleyen Leyen, "Erbil'e ikinci ziyaretim de dostane bir şekilde geçti. Kürdistan bölgesi ile ilişkilerimiz çok derindir. Buraya gelmemdeki asıl amaç, Peşmerge güçlerine gönderdiğimiz silahların etkili olup olmadığını ve askeri eğitim çalışmalarının nasıl gittiğini daha yakından takip etmektir" dedi.

Peşmerge güçlerinin "kahramanlığına" ve "cesaretine" büyük saygı duyduklarını dile getiren Leyen, "Teröristlere karşı kahramanca savaşıyorlar. Ayrıca Kürdistan bölgesinde yer alan 2 milyona yakın sığınmacı için de Kürt halkını takdir ediyoruz. Peşmergenin eğitilmesiyle ilgili uyumlu çalışma devam edecek. Amerika ve Avrupa ülkeleriyle Peşmergeyi eğitmeye devam edeceğiz. Bu amaçla 100 uzman askeri Erbil'e göndereceğiz. Bundan sonra da Peşmergeye ne lazım olursa temin etmek için çaba göstereceğiz" şeklinde konuştu.

Barzani ise Bakan Leyen'i ikici kez ağırladıklarını belirterek, "Bu ziyaretler, Almanya ve Kürdistan bölgesi arasındaki güçlü ilişkilerin bir göstergesidir. Kürdistan halkı adına Almanya'ya teşekkür ediyorum. Almanya, Kürdistan bölgesine askeri olarak yardımda bulundu ve gönderdiği silahlar teröristlerin sayısız saldırısını boşa çıkarttı. Peşmerge güçleri bu silahlarla terör örgütünü hezimete uğrattı" ifadelerini kullandı.

"IŞİD'i hezimete uğratmak Peşmerge için büyük bir şereftir" diyen Barzani, "Önümüzde daha uzun bir savaş olabilir. Teröristler saldırılarına devam edebilirler. Fakat Kürt halkının güçlü iradesi teröre ve teröristlere karşı galip gelecektir" görüşünü dile getirdi.

Barzani, Almanya'dan gelen Milan antitankların savaşta etkili olup olmadığı yönündeki bir soruyu, "Almanya'nın gönderdiği silahlar ve Peşmergeye verdiği eğitim savaşta çok faydalı oldu" şeklinde yanıtladı.

Peşmerge güçlerinin birleştirilmesiyle ilgili bir soru üzerine ise Barzani, şunları söyledi: "Peşmergenin birleştirilmesi süreci IŞİD savaşından önce başlamıştır. Bu süreç devam edecek."
Editör: TE Bilişim