İstanbul’da kent merkezinde 20 santimetreyi geçen kar kalınlığı ve soğuk nedeniyle insanlar evlerine hapsolurken ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye göçen ve kalacak yerleri olmayan Suriyeliler için yaşam şartları daha da zorlaştı.

METROLARA SIĞINDILAR

Sokakta yaşayan Suriyelilerin bir kısmı metrolara sığınırken kendilerine soğuk havadan korunabilecek kapalı bir alan bulamayan göçmenlere ise sokakta kaldı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) karlı havada dışarıda kalan evsizlere kapısını açtı. Fakat Suriyeliler için durum farklıydı.

HEKES TOPU BİRBİRİNE ATTI

İBB’nin 153 Beyaz Masa hattını dün Sabah saatlerinde aradığımızda telefonu açan görevli, “Suriyelilerle ilgili Emniyet görev yapıyor. 155’e bildirebilirsiniz” dedi. Milliyet'te yer alan habere göre Nedenini sorduğumuzda ise, “İstanbul Valiliği böyle karar verdi” yanıtını aldık. 155’i aradık. Telefonu açan polis adresi aldı ve Belediye’nin yardımcı olmamasına şaşırarak, “Biz de alıp belediyeye götürüyoruz” dedi.

ONLARA UYGULANAN PROSEDÜR FARKLI

Suriyeli vatandaşlara uygulanan bu ayrımcılığın nedenlerini İBB’den bir yetkili ise şöyle açıkladı: “Suriyelilere uygulanan prosedür tamamen farklı çünkü onlar farklı bir statüdeler. Pasaport kontrolünden geçmeleri, kayıtlarının alınması gerekiyor. Belediyenin yetki alanı dışında olan şeyler bunlar, o nedenle Suriyelilerle Valilik ve Emniyet ilgileniyor. Onların götürüldükleri yerler de farklı.”

MİSAFİRHANEMİZ YOK

Yerel belediyeler ise konu hakkında pek bilgi sahibi değillerdi. Suriyeli nüfusunun yoğun olarak yaşadığı ilçelerden Fatih’te telefonu açan görevli, “Kişiler Suriyeli mi?” diye sorduktan sonra numarasını vererek afad’ı aramamızı söyledi. Kadıköy Belediyesi ise kendilerinin misafirhanesi olmadığını belirterek, İBB Beyaz Masa’ya yönlendirdi. 
Editör: TE Bilişim