Demeç veren Etyen Mahçupyan'ın Papa’nın "soykırım" açıklamasına ilişkin olarak, “Vatikan, üzerindeki 100 yıllık psikolojik ağırlığı atmıştır. Neden 100 yıl sonra bu kelimeyi kullandı demektense tersten bakıp bu kadar sene nasıl direndi demek lazım. Vatikan çoktan böyle bir şey söyleyebilirdi. Ama söylemedi” ifadesini kullandı.

"SOYKIRIM KELİMESİ ERMENİLER İÇİN SİYASİ DEĞİL PSİKOLOJİK"

Vatikan’ın açıklamasında siyasi bir taraf aramamak gerektiğini vurgulayan Mahçupyan, "hem Ermeniler için, hem Ermeni olmayanlar için soykırım kelimesinin artık siyasi olmaktan ziyade psikolojik bir anlam taşıdığını" kaydetti.

"ERMENİLERE YAPILANLARA SOYKIRIM DEMEMEK İMKANSIZ"

"Bosna ve Afrika’da yaşananların soykırım olduğu kabul edilirken 1915’te Ermenilere yapılanlara soykırım dememenin imkânsız olduğuna" dikkat çeken Mahçupyan, şöyle devam etti:
“Asıl olan yaşanmışlıkla yüzleşmektir. Yaşanmışlığa bakmak ve buradan birlikte ders çıkararak geleceği birlikte üretmektir önemli olan. Yoksa kelimenin önemi yok. 100 yıl öncesine de bakarken birlikte bakabiliyorsak bu önemlidir. Bugün burada yaşayan insanların birbirini anlamaları, birbirlerine bakıp dokunabilmesidir esas olan.”

Editör: TE Bilişim