Charlie Hebdo saldırısını gerçekleştirdiğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin, Paris'in kuzeydoğusundaki Dammartin-en-Goele yakınlarında bir matbaa binasında kıstırıldı. Saldırganların elinde bir rehine olduğu bildirildi.

Şüphelilerin kıstırılmadan önce gasp ettikleri bir araçla Belçika'ya doğru kaçmaya çalıştıkları gelen bilgiler arasında.

Charlie Hebdo saldırısını düzenlediğinden şüphelenilen Cherif ve Said Kouachi kardeşlerin aynı bölgede Peugeot marka bir aracı gasp ettikleri öne sürüldü. Bazı televizyon kanalları polisle şüpheliler arasında otobandaki kovalamacayı canlı olarak verdi. Şüphelilerin günün erken saatlerinde bir araba çaldıktan sonra Paris'in kuzeyindeki 'National 2' otoyolunda polis takibine yakalandıkları ve çatışma çıktığı bildirilmişti. RTL radyosu, şimdiye kadar en az iki kişinin yaşamını yitirdiğini, en az 20 yaralı olduğunu bildirmişti. Fransız basınında ise şüphelilerin iki kişiyi öldürdüğüne dair haberler geçilmişti. Ancak Paris Savcılığı ve İçişleri Bakanlığı yaptıkları açıklamalarda ölü ya da yaralı olduğu iddialarını yalanladı.

REHİNE KRİZİ Paris'in kuzeydoğusundaki Dammartin-en- Goele kasabasında şüpheliler, bir kadının otomobilini gasp etti. Gasp olayı sonrası bir matbaaya giren şüpheliler, matbaa yöneticisini rehin aldı. Kaynaklar rehinenin kadın olduğunu belirtiyor. Bir matbaada kıstırılan saldırganlarla polisin şu sıralar rehine pazarlığına başladığı belirtildi. Müzakerecilerin zanlılarla irtibat kurduğu ve zanlıların 'teslim olmayacaklarını ve şehit olacaklarını' söyledikleri bildirildi. Bölgede operasyon hazırlığı yapılıyor. Hakim çatılara keskin nişancılar yerleştirildi.

HAVALİMANINA UÇAKLAR İNEMİYOR Operasyon Paris'teki Charles-de Gualle Havalimanı'na 40 kilometre mesafede gerçekleşiyor. Charles-de-Gualle Havalimanı'na uçakların inmesine izin verilmediği belirtiliyor. Operasyon bölgesinde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Dammartin-en- Goele kasabasına bütün giriş çıkışlar yasaklandı.

500 METRE MESAFEDE OKUL VAR Olay yerine 500 metre uzaklıktaki bulunan bir ilkokulda 200 öğrenci var. Öğrencilerin uzun süre dışarı bırakılmadığı okulda tüm ışıklar kapatıldı. Camlardan uzak tutulan öğrenciler yerlerde oturtuldu. Daha sonra okuldaki öğrenciler, velileri tarafından teslim alınmak üzere bir spor salonuna aktarıldı.

'ONLARA YEMEN EL KAİDESİ OLDUĞUMUZU SÖYLE'

Arabası saldırganlar tarafından silah zoruyla çalınan ismi verilmeyen kişi Europe 1'a olayı anlattı. Arabası çalınan şahıs şunları söyledi: "Adamın makinalı tüfeği vardı. Daha sonra bunun kalaşnikof olduğunu fark ettim. Camım açıktı ve bana, "Arabandan çık, arabana ihtiyacımız var" dediler. Araçtan indim. Tam o anda ikinci bir kişi geldi ve sürücü koltuğunun yanındaki koltuğa oturdu. Ucunda el bombasına benzer bir şey olan bir silahı vardı. Çok sakin, kararlı, profesyonel ve temkinlilerdi. Gerçek komandolar. Seslerini yükseltmediler, kaçmadılar, heyecanlı değillerdi. Terlemiyorlardı. Hiç böyle bir şey olmadı. Arabayı aldıktan sonra bana, 'Eğer medya size bir şey sorarsa, onlara Yemen El Kaidesi'nden olduğumuzu söylersiniz' dediler."

'POLİS SANIP TOKALAŞTIM'

France Info radyosuna konuşan Didier isimli bir kişi, Kouachi kardeşlerle sabah karşılaştığını ve el sıkıştığını, kendisini polis olarak tanıtan kardeşlerden birinin "Buradan uzaklaşın, sivillere zarar vermeyiz" dediğini anlattı. Simsiyah giyimli, kurşun geçirmez yelekli ve ağır silahlı bu kişileri ilk başta polis sanan ancak daha sonra onlardan şüphelenen Didier, polise haber verdiğini söyledi.

HOLLANDE AÇIKLAMA YAPTI

Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande'ın basının karşısına geçti, operasyonla ilgili açıklama yaptı. Hollande, saldırı sonrası güvenlik seviyesinin en üst düzeye çıkarıldığını belirterek, "Benzer saldırılar olabilir" dedi. Hollande'nin açıklamalarından satırbaşları şöyle: "Fransa güçlü bir devlettir. Son 10 yılda ülkemize yönelik tehditler oldu. Geçtiğimzi birkaç ay içerisinde bir takım saldırı girişimleri oldu. Bir kısım saldırılar önlendi. Şunu da belirteyim. Her an her şey olabilir. Benzer saldırılarla karşılaşabiliriz." "Operasyonu vatandaşlarımızın güvenliğini sağlayarak yapmak istiyoruz. Tehditler karşısında devlet çalışıyor. Güvenlik seviyesi en üst düzeye çıkarıldı. Biz bir demokraside yaşıyoruz. Hukuk devletinde yaşıyoruz. Bu süreçte birarada durmalı ve birarada hareket etmeliyiz."

'AVRUPALI DOSTLARIMIZI YANIMIZDA'

"Pazar günü büyük gösteriler olacak. Köyler ve kasabalarda gösteriler yapılacak. Gösterilerin güvenliğini sağlamak zorundayız. Özellikle Avrupalı dostlarımız bu süreçte yanımızda oldu. Bu ülkelere bir takım saldırılar olduğunda Fransa da onların yanında yer aldı." Saldırıyla ilgili Pazar günü AB dışişleri bakanları bir araya gelcekler. Diğer ülkelerden de istihbarat bilgisi alıyoruz. İşbirliği içerisinde çalışıyoruz."

"SAVAŞIMIZ İSLAM'A DEĞİL"

Öte yandan, Fransa Başbakanı Manuel Valls gün içinde yaptığı açıklamada, "Savaşımız İslam'la değil terörizmle" dedi.

KADIN POLİSİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ SALDIRI BAĞLANTILI

Charlie Hebdo dergisi katliamının ardından dün Fransa'yı karıştıran ve bir kadın polisin öldürüldüğü diğer saldırının da Charlie Hebdo saldırısıyla bağlantılı olduğu açıklandı. İddiaya göre dün iki polise saldıran, bir tanesini ağır yaralayan ve bir kadın polisin ölümüne neden olan saldırgan Kouachi kardeşleri tanıyordu. Söz konusu saldırganın bugün de Paris'in doğusunda Yahudi ürünleri satan bir süpermarketi basıp 6 kişiyi rehin aldığı iddia edildi.

Fransa'nın başkenti Paris, önceki gün kanlı bir baskına sahne olmuştu. Üç kişi, Hazreti Muahmmed'in karikatürlerini yayınlayan mizah dergisi Charlie Hebdo'nun binasını uzun namlulu silahlarla basmış, aralarında Fransa'nın en önemli karikatüristlerinden Charb, Cabu, Wolinski ve Tignous'un da yer aldığı 12 kişiyi öldürmüştü. 4'ü ağır 20 kişinin de yaralandığı terörist eylemi gerçekleştirenlerden ikisinin,

Cezayir asıllı Fransa vatandaşı Şerif ve Said Kuaşi kardeşler olduğu belirtilmişti. Kanlı baskını yapan kardeşlerin yanında, 18 yaşındaki Hamid Murad'ın olduğu iddialarını, bu isimde birinin polise teslim olduğu ve saldırıyla alakası olmadığı ifadesini verdiği haberleri takip etti.
Editör: TE Bilişim