Sağlık Bakanlığı, uzaktan hasta takibini sağlayacak yeni bir sistem üzerinde çalışıyor. İlk defa Almanya ve Türkiye'de uygulanacak “Empower” adı verilen sistemle, hekimle artık maille haberleşilecek. Hastanelerin yükünü azaltacak ve doktora adım adım takip imkanı sunacak sistem, Avrupa Birliği (AB) ile işbirliği içinde gerçekleştirilecek. Sistem öncelikle 7 milyona ulaşan diyabet hastalarında uygulanacak. Proje kapsamında Türkiye'de pilot il, Çorum seçildi. Şimdiye dek 18 hastada sistem başarıya ulaştı. Hastalardan şeker ölçümü, ateş derecesi ve tansiyon ölçümü verilerini sisteme girmesi istendi. Hastalar, verileri mail yoluyla doktora gönderdi. Doktor, gelen veriler ışığında hastayı görmeden tedavide uygulanacak ilaçların dozunu ayarlayarak bilgi verdi. Bu sayede vatandaş, küçük işlemler için hastaneye gitmekten kurtuldu. Gereksiz muayene sayısı da azaldı. Empower sistemi, Android ve IOS işletim sistemlerine uyarlandı. Program, hastaların ya da yakınlarının cep telefonlarına indiriliyor. Diyabet hastalarında başarı sağlanırsa program yaygınlaştırılacak. Gökhan Kaya ANKARA

  

Polis suçluyu gözünden tanıyacak

Emniyet Genel Müdürlüğü, havalimanı ve gümrük kapılarında güvenliğin artırılmasına yönelik ek tedbirleri almayı planlıyor. Buna göre; ABD ve İngiltere'de benzer yerlerde görevli polislere verilen eğitimin benzeri Türkiye'deki güvenlik güçlerine de uygulanacak. Uzmanlar, suçlu davranışları ve davranış analizi konularında eğitim verecek. Böylece suçlu davranışlarını analiz edecek olan polis, güvenliği tehlikeye düşürecek şüpheliye suç işlemeden ulaşacak. Suça karışmış ya da potansiyel suçlular, diğer insanlara göre farklı tepkiler veriyor. Özel eğitimli görevliler, başta İstanbul, Ankara ve İzmir'deki havalimanları ile sınır kapılarında iş başı yapacak.  

  

Vandallar İHA'larla havadan takip edilecek

Kobani bahanesiyle ülkeyi yangın yerine çeviren 6-7 Ekim olaylarının tekrarlanmaması amacıyla harekete geçildi. Emniyet, büyükşehirlerde 7/24 havadan devriye, keşif ve gözetleme yapmak için düğmeye bastı. Çalışmalar kapsamında 19 adet “mini” insansız hava aracı (İHA) ile 3 adet “midi” İHA alındı. Bu hava araçları İstanbul, Ankara, İzmir başta olmak üzere büyükşehirlerde hizmet vermeye başladı. Helikopter ve uçaklarla da desteklenen Emniyet'in “hava kontrol” gücü, MOBESE'lerle birlikte suçluları yakın takibe alacak. Muhtemel olaylara anında ve daha etkili müdahale imkanı oluşacak. Savunma Sanayii Müsteşarlığıyla yürütülen proje çerçevesinde ise, 15 adet “Bell 429” helikopter ile 4 adet “Skorsky S-70” helikopterinin kabul işlemleri bitti. Bunlara ilave olarak 20 helikopter daha yolda. Emniyet, havadaki filosunun yanı sıra karadaki taşıt ihtiyacını da karşılayacak. Kasım 2014 itibarıyla 81 ilin tamamında MOBESE kurulumu tamamlandı. 208 ilçede sistem hizmete girdi; 140 ilçede ihale işlemleri devam ediyor.

Oğuzhan Şahin ANKARA  



Editör: TE Bilişim