Yeni Şafak gazetesi, iki gün üst üste yaptığı yayınlarla gündeme getirdiği ve ‘belge’ olduğunu öne sürdüğü bazı eski yazışmalarla desteklediği  Atatürk zehirlenerek öldürüldü” iddiasını ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı’ya sormak istedi. Ancak yayınlandığı ilk günden itibaren başta sosyal medya kullanıcıları olmak üzere kamuoyunun önemli bir bölümünün tepki gösterdiği bu yayınlardan haberdar olduğunu söyleyen Prof. Ortaylı, gazetenin haberinin ‘deli saçması’ olduğunu söyleyerek belge oyduğu iddia edilen evrakı yorumlamayı reddetti. “Belge melge yaramaz. Çocukluğumdan beri böyle numaralar duyarım. Bunlar kocakarı laflarıdır” diyen Ortaylı, kendisini arayan Yeni Şafak muhabirine de “Siz de iyi bir gazeteci olmak istiyorsanız böyle aptal işlere karışmayın. Şöhretiniz en başından düşer” diyerek nasihat etti.

Yeni Şafak gazetesi, tarihçi İlber Ortaylı ile muhabiri arasında yaşanan diyalog sırasında Ortaylı’nın zaman zaman argo sözcükler kullandığını da iddia etti. Gazetenin internet sayfasında yayınlanan muhabir ile Ortaylı arasında geçtiği iddia edilen diyalogdan bazı bölümler şöyle:

İlber Bey merhaba. Yeni Şafak gazetesi olarak bir belge yayınladık. Gazeteyi görme şansınız oldu mu?

Belge melge yaramaz. Çocukluğumdan beri böyle numaralar duyarım. Bunlar kocakarı laflarıdır. Bizim milletimiz tarih bilmez. Böyle aptal aptal konuşur. Sizin gazete ne düşünür bilmem ama sen ismini karıştırma, ileride senin için iyi gazetecilik olmaz.

Az önceki konuşmamızda bazı konular tabudur dediniz… Neyi kastettiniz?

Ben tabu mabu demedim. Bunlar sizin anlamayacağınız şeydir. Bunların hepsi mahalle dedikodusu… Her şeye bulaşmayın. Bunu gazeteler çok yapıyor. Kendine göre yeni Türkiye kuruyorlar. B.. kurarsınız. Güldürmesinler adamı. Yeni Türkiye böyle geri zekâlılar olmadan kurulabilir ancak. Nereye baksan cahil... Hiçbir memlekette olmaz böyle bir şey anladın mı? Siz de iyi bir gazeteci olmak istiyorsanız böyle aptal işlere karışmayın. Şöhretiniz en başından düşer.

Belgeleri inceleyecek misiniz?

Belgeleri incelemeyeceğim, istemem. Böyle dedikodularla uğraşmam. Gazeteler mi yazacak tarihi? Siz sadece haber yazın daha iyi edersiniz. Gazetelerde haber yazılır, tarih yazılmaz. Siz gördünüz mü hiç Avrupa gazetelerinde tarih yazıldığını? Herkesin kendi işi ve metodu vardır. Gazeteler doğru dürüst haber yazsın.

Sen tarih belgesinden anlamazsın kızım. Git doğru dürüst gazete oku. Mesleğe girmişsin madem lisan bilmen lazım. Haftada iki üç tane yabancı gazete okuman lazım. Adamlar bu işi nasıl yapıyor görmen lazım. Bu böyle olmaz. Benden sana tavsiye.

Editör: TE Bilişim