Pakistan'ı acıya boğan terör saldırısına hedef olan Peşaver kentinde bütün okul ve iş yerleri bugün açılmadı. Ülke genelindeki okullarda, terör saldırısında hayatını kaybedenler için törenler düzenlendi, dua edildi. Hükümet tarafından üç günlük yas ilan edilen ülkede, bayraklar yarıya indirildi.

Ülke tarihinde ilk defa okul öğrencilerine karşı yapılan büyük çaplı terör saldırısında hayatını kaybedenlerin cenaze töreni, saldırının yapıldığı Hayber Paktunhva eyaletinin başkenti Peşaver'deki ordu karargahında yapıldı. Törene, Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif ile diğer üst düzey yetkililer de katıldı.

Ordu Sözcülüğünden yapılan açıklamada, operasyonda şehit olan 3 asker için de ayrıca cenaze töreni yapıldığı belirtildi.

Pakistan Ordu Sözcüsü Tümgeneral Asif Selim Bacva, operasyonun bitmesinin ardından yaptığı açıklamada, 132 öğrenci ve 9 öğretmen olmak üzere toplam 141 kişinin hayatını kaybettiğini söylemişti. Operasyona katılan 3 askerin de yaşamını yitirdiği daha sonra açıklanmıştı. Saldırıda, 7 asker ve 121 kişi de yaralanmıştı.

Bacva, kayıtlı öğrenci sayısının bin 99 olduğu okulda, 960 öğrencinin kurtarma operasyonu sırasında özel birlikler tarafından tahliye edildiğini belirtmişti.

Ordu Sözcülüğünden bugün yapılan açıklamada, ölü sayısının 145 olduğu bildirildi.  

  

PEŞAVER'DE TERÖRLE MÜCADELE ZİRVESİ

Olayın ardından başkentteki programını keserek Peşaver kentine giden Başbakan Navaz Şerif, bütün siyasi parti liderlerini terörle mücadele konulu toplantıya çağırdı.

Peşaver'de bugün yapılacak toplantıya, dört aydır hükümet karşıtı protesto gösterilerini sürdüren Pakistan Adalet Hareketi (PTI) Genel Başkanı İmran Han'ın da katılacağı belirtildi.

PTI dünkü terör saldırısında sonra, 18 Aralık'ta hükümete karşı ülke genelinde düzenlemeyi planladığı protesto gösterileri ve grevi iptal etmişti.  

  

ÇİN SALDIRIYI KINADI

Çin, Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula düzenlenen ve çoğu çocuk 141 kişinin yaşamını yitirdiği saldırıyı şiddetle kınadı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, olaydan dolayı derin şok ve üzüntü içinde olduklarını ifade ederek, hayatını kaybedenler için taziyelerini sunduklarını, yaslı ailelerin ve yaralıların acılarını içten paylaştıklarını belirtti.  

  

Çin'in terörizmin tüm biçimlerine karşı olduğunu kaydeden Sözcü Çin, ülkenin istikrarı, halkın güvenliğinin korunması ve Pakistan'ın terörizmle mücadele çabalarında Çin'in Pakistan ile sıkı bir şekilde yan yana duracağını bildirdi.

BMGK, BM VE UNICEF PAKİSTAN'DAKİ SALDIRIYI KINADI

Pakistan'ın Peşaver kentindeki bir askeri okula düzenlenen ve çoğu çocuk 141 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyı BM Güvenlik Konseyi, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve UNICEF sert şekilde kınadı.

BM Güvenlik Konseyi'nden yapılan açıklamada, saldırıyı üstlenen terörist grubun Güvenlik Konseyi'nin El Kaide yaptırımlar listesinde yer aldığı belirtilerek, bu gruba finans, silah, eleman ya da malzeme sağlayan tüm birey veya tüzel kişilerin yaptırım listesine ekleneceği uyarısı yapıldı.  

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da açıklamasında, saldırıyı "savunmasız çocuklara karşı korkakça işlenmiş korkunç bir suç" olarak niteleyerek, en sert biçimde kınadı.

Genel Sekreter Ban, Pakistan hükümetinden saldırının sorumlularını yakalayıp, yargı önüne çıkarmasını isteyerek, tüm üyelerden bu konuda Pakistan'a yardımcı olmasını talep etti.



UNICEF'ten yapılan açıklamada da saldırı kınanarak, kanlı çatışmaların bedelini en fazla çocukların ödediğine vurgu yapıldı. 230 milyon çocuğun halen çatışmalardan etkilenen ülkelerde yaşadığı kaydedilen açıklamada, çocukların yakın geçmişte bu yılki kadar şiddete maruz kalmadığı ifade edildi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Pakistan'da düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin hayatını kaybettiği terör saldırısından sonra, Pakistan Cumhurbaşkanı Memnun Hüseyin ve Başbakan Navaz Şerif'i telefonla arayarak derin üzüntülerini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre; telefon görüşmelerinde, bir ilim ve irfan yuvasına karşı düzenlenen hain saldırıyı şiddetle kınadığını dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Pakistan halkının olayı metanetle karşılayıp, teröristlerin hain amaçlarına ulaşmalarına fırsat vermeyeceklerine yürekten inandığını ifade etti.  

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız, hiçbir insani, ahlaki ve vicdani değerle bağdaşmayan bu elim saldırı sonucunda hayatlarını kaybeden Pakistanlı kardeşlerimize Allah'tan rahmet, acılı ailelerine başsağlığı ve yaralılara acil şifalar dilemiştir.
Rehin alınan diğer öğrencilerin sağ salim serbest bırakılmaları en büyük temennimizdir. Türkiye, geçmişte olduğu gibi bugün de, kardeş Pakistan'ın zor günlerinde yanında olmaya devam edecek; yaraların sarılması, birlik ve beraberliklerinin sarsılmaması için elinden gelen gayreti gösterecektir. Pakistanlı kardeşlerimizin acısı bizim acımız, hüznü bizim hüznümüzdür. Bu menfur saldırıya karşı Pakistanlı kardeşlerimizle dayanışmamızın bir göstergesi olarak 1 gün yas ilan edilmiştir."



TÜRKİYE'DE MİLLİ YAS İLAN EDİLDİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Pakistan'da düzenlenen ve çok sayıda öğrencinin hayatına mal olan terör saldırısı nedeniyle Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'i telefonla arayarak taziye ve dayanışma dileklerini iletti.



Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre,

Başbakan Davutoğlu, mevkidaşı Navaz Şerif ile yaptığı görüşmede, taziye ve dayanışma dileklerini ileterek Türkiye'de bir günlük yas ilan edildiğini belirtti.

Pakistan Başbakanı Şerif de Davutoğlu'na teşekkür ederek, Türk halkının hislerini Pakistan halkına aktaracağını söyledi.

DIŞİŞLERİ BAKANI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in Ulusal Güvenlik ve Dışişleri Danışmanı Sartaj Aziz ile telefonda görüştü.

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada; Çavuşoğlu'nun Aziz'e, Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula düzenlenen ve 148 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısıyla ilgili olarak taziye ve başsağlığı dileklerini ilettiği belirtildi.



TÜRKİYE SALDIRIYI KINADI

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Pakistan'ın Hayber-Pahtunhva eyaletinin başkenti Peşaver'de bir okula 16 Aralık günü sabah saatlerinde düzenlenen terör saldırısında, çoğunluğunu öğrencilerin oluşturduğu çok sayıda kişinin hayatını kaybettiğini ve yaralandığını, bazı öğrencilerin de rehin alındıklarını büyük bir üzüntüyle öğrenildiği kaydedildi.



"Kardeş Pakistan'ın huzur ve güvenliği ile iç istikrarını bozmayı hedefleyen söz konusu terör eylemini şiddetle kınıyoruz" denilen açıklama şöyle devam etti:

"Bu menfur saldırıda hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, ailelerine başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Saldırıya karşı başlatılan operasyonların başarıyla sonuçlanarak, rehin alınan tüm öğrencilerin sağ salim kurtarılmaları en büyük temennimizdir. Türkiye, kardeş Pakistan'ın terörizmle mücadelesine desteğini, Pakistan Hükümeti ve halkıyla dayanışmasını kararlılıkla sürdürecektir."

TÜRKİYE'DE DEVLET TİYATROLARI FAALİYETLERİNİ DURDURDU

Devlet Tiyatroları, Pakistan'daki okul baskını nedeniyle sanatsal faaliyetlere bir günlüğüne ara verildiğini bildirdi.

Devlet Tiyatrolarından yapılan yazılı açıklamada, Pakistan'da bir okula düzenlenen silahlı saldırı sonucunda 141 öğrenci ile öğretmenin öldürülmesinin Türkiye'yi derinden üzdüğü belirtildi.



Açıklamada, "Dost ve kardeş ülke Pakistan'da yaşanılan bu menfur saldırı neticesinde, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Tiyatroları olarak Sayın Başbakanımızın ülkemizde ilan ettiği milli yas dolayısıyla sanatsal faaliyetlerimize bir günlüğüne ara verilmiştir" ifadesine yer verildi.

ALMANYA BAŞBAKANI MERKEL'DEN AÇIKLAMA

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Peşaver kentinde bir okula düzenlenen terör saldırısından dolayı Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'e taziye mesajı gönderdi.



Merkel, taziye mesajında, çocukların ve gençlerin rehin alınması ve öldürülmesinin daha büyük bir acımasızlığın olmadığını belirterek, ''Peşaver'de bir okula yapılan terör saldırısı haberi beni derinden sarstı'' ifadesini kullandı.

Pakistan Başbakanı Şerif'ten, teröre karşı mücadelesinde Almanya'nın Pakistan'ın yanında olduğundan emin olmasını isteyen Merkel, Şerif'e ve ölenlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralılara da geçmiş olsun dileğinde bulundu.

Peşaver'de bu sabah asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen saldırıda 148 öğrenci ve öğretmen hayatını kaybetmişti.

ABD SALDIRIYI KINADI

ABD Başkanı Barack Obama, Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula düzenlenen ve 148 kişinin ölümüne yol açan terör saldırısını şiddetle kınadı.



Obama, yaptığı yazılı açıklamada, Peşaver'deki askeri okula düzenlenen saldırıyı "en güçlü şekilde kınadığını" ifade etti. Dualarının kurbanlarla onların aileleri ve sevdikleriyle olduğunu belirten Obama, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Teröristler, bu menfur saldırıda öğrenci ve öğretmenleri hedef alarak bir kez daha ahlaksızlıklarını ortaya koydu. Pakistan halkının yanında yer alıyoruz ve ABD'nin, terörle ve aşırıcılıkla mücadele ile bölgede barışı ve istikrarı tesis etmeye yönelik çabalarında Pakistan hükümetini desteklemeye dönük taahhüdünü yineliyoruz."

Peşaver'de bugün sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen saldırıda 148 öğrenci ve öğretmen hayatını kaybetmişti.

MALALA'DAN AÇIKLAMA

Pakistan'da kız çocuklarının eğitimini savunduğu için 2012 yılında Taliban tarafından başından vurulan Pakistanlı Malala Yusufzay, Taliban'ın Peşaver kentindeki okula düzenlediği baskını kınadı.

Peşaver'de sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen baskına ilişkin açıklama yapan Nobel ödüllü 17 yaşındaki Malala, "bu saçma ve acımasız terör eyleminden dolayı çok üzgün" olduğunu vurguladı.



Okullardaki masum çocukların böyle bir dehşet sahnesinde yeri olmadığını belirten Malala, "Bu zalim ve korkakça eylemleri kınıyorum" ifadesini kullandı.

Pakistan silahlı kuvvetleri ve hükümetinin çabalarının takdire şayan olduğuna işaret eden Malala, şunları kaydetti:

"Ben ve dünya genelinde milyonlar, bu çocukların, kardeşlerimin yasını tutuyor. Ama asla mağlubiyete uğramayacağız."

İNGİLTERE BAŞBAKANI CAMERON'DAN AÇIKLAMA

İngiltere Başbakanı David Cameron da sosyal paylaşım sitesi Twitter'daki resmi hesabında, "Pakistan'dan gelen haber derinden sarsıcı. Çocukların sadece okula gittikleri için öldürülmesi korkunç" diye yazdı.



İNGİLTERE, HİNDİSTAN VE AFGANİSTAN SALDIRIYI KINADI

Pakistan'ın Peşaver kentinde bir okula düzenlenen ve en az 148 kişinin ölümüyle sonuçlanan baskını İngiltere, Hindistan ve Afganistan şiddetle kınadı.

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, Peşaver'de sabah saatlerinde askerin yönettiği, asker ve sivil memurların çocuklarının bulunduğu okula düzenlenen baskını kınayarak, "Hiçbir şey okula giden çocukların böyle korkunç bir saldırıya maruz kalmasını haklı çıkaramaz" dedi.



Hammond, "Bugün Peşaver'deki okula düzenlenen terörist saldırı ve yaşanan trajik can kayıplarıyla ilgili haberlerden dehşete düştüm. Yaralanan ve hayatını kaybedenlerin ailelerinin acılarını derinden paylaşıyorum. Birleşik Krallık, terör ve aşırıcılıkla mücadelede Pakistan hükümeti ve halkı ile omuz omuza durmaya devam ediyor" ifadesini kullandı.



Hindistan Başbakanı Narendra Modi ise uluslararası toplumu Taliban'ın düzenlediği baskını kınamaya çağırdı. Modi, baskını "alçakça bir terörist saldırı" şeklinde tanımlayarak, masum insanların vahşice katledildiği saldırı karşısında konuşmanın anlamsız olduğunu kaydetti.



Afganistan Devlet Başkanı Mohammad Eşref Gani de saldırıyı kınayarak, saldırının insanlık dışı olduğunu ifade etti.

Kaynak: AA
Editör: TE Bilişim