Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemi’ni anlattı. Elvan’ın verdiği bilgiye göre yollarda tabelalar akıllı olacak. Toplu taşımada tek kart kullanılacak. Araçlara karakutu zorunlu olacak. Bakan Elvan’ın açıklamaları şöyle:

Yollara tek merkezden takip

Ülkemiz kısa süre içinde gelişmiş ülkelerin standardında kara, hava, deniz ve demiryollarına sahip oldu. 12 yılda 17 bin 615 kilometre bölünmüş yol yaptık. Şimdi biz bu yolları teknolojiyle donatacağız. Yol güzergahı üzerindeki tüm akıllı sistemleri bir merkezde birleştireceğiz. Tüm ulaşım ağı kendi içinde ve dünya ile entegre olacak.

Yerli yazılım kullanıyoruz

Akıllı ulaşımın mimarisini hazırlıyoruz. Hangi hizmetler, kim tarafından verilecek sorularının cevaplarını ortaya koyacağız. Yazılım ve donanımda yerli üretimin teşviki için üniversite-kamu-sanayi işbirliği ile yürütülecek proje programları geliştireceğiz.

Karayollarına genişbant


Karayollarımızdaki şerit çizgilerini ve trafik levhalarını uluslararası standartlara uygun şekilde düzeltip fiber optik ve benzeri genişbant şebekelerini, karayollarımızın altyapısı boyunca yeterli olacak şekilde tamamlatacağız. Trafikte kullanılan ışık ve işaretlerde çevreci ve led teknolojisi gibi enerji verimliliğini artıracak teknolojiler kullanılacak.

Bilgiler anında tabelada

Her ilde Trafik Yönetim Merkezleri kuracağız. Karayolu üzerindeki kameralar ve algılayıcılar tarafından toplanan bilgiler, bu merkezlere iletilecek; bu bilgiler sürücülerle, yolcularla ve diğer ilgili yerlerle paylaşılacak. Bir yolda yapım çalışması veya sürücünün uyarılması gerekli bir durum varsa bu uyarıları değişebilen levhalar üzerinden mesaj işaretleriyle sürücülerimizle paylaşılacak.

Akıllı kavşaklar geliyor

Şehir içi ulaşımda araç yoğunluğuna göre trafik sinyalizasyonunu düzenleyen akıllı kavşak kontrol sistemleri ile trafik akışını hızlandıracağız.

Kameralarla anında takip

Şu anda mevcut MOBESE/TEDES sistemleri ile yeni kuracağımız TEDES’lerimizi, AUS mimarisine entegre edeceğiz. Sistemler üzerinden acil durumlara yetkili birimler anında müdahale edebilecek, trafik kuralı ihlali yapanlar olursa yine emniyet teşkilatımız tespit edip haklarında gerekli işlemler yürütülebilecek.

E-Call cihazı zorunluluğu

Araçlarımız için ‘e-call’ cihazı zorunluluğu getireceğiz. Bu cihaz sayesinde olası bir kaza durumunda olay yeri bilgisini acil durum ekiplerine gönderecek bir sistemi hayata geçirmiş olacağız. Bu durum aynı zamanda trafik polisimizin ve kazazede vatandaşlarımızın işini de kolaylaştıracak.+

Yol bilgileri cebinizde


Mobil uygulamalar yaygınlaştırılacak ve vatandaş evden çıkmadan önce kullanacağı güzergaha dair trafik yoğunluğu, kaza, yol onarımı-bakımı, hava durumu ve benzeri bilgileri edinebilecek. Böylece seyahat süreleri kısalacak.

Toplu taşımada tek kart


Tüm şehirlerimizde ve tüm toplu taşıma araçlarında kullanılabilecek tek bir ödeme sistemine geçeceğiz. Yani bir vatandaşımız üzerinde kendi isminin olduğu ulaşım kartı ile Ankara’da, Elazığ’da, Şanlıurfa’da, Ağrı’da, Bilecik’te veya İstanbul’da metrosundan otobüsüne, vapurundan metrobüsüne kadar tek bilet kullanacak.

Görme engelliye ‘gören göz’

Otobüs filoları bir plan dahilinde dö-nüştürülecek. Görme engelliler içi hazırlanan ‘Gören Göz’ün akıllı duraklarla haberleşmesini sağlayacağız.

Sürücüyü uyaran sistem

Sürücüyü destekleyen araç içi kontrol ve güvenlik sistemleri belirleyip bunlardan hangilerinin piyasaya yeni girecek araçlarda zorunlu hale getirileceğini belirleyeceğiz. Örneğin şeritten ayrılma uyarı sistemi zorunlu hale getirildiğinde araç şeritten kaydığı anda bir uyarı ile sürücüyü uyaracak. Bununla ilgili gerekli frekans tahsisleri yapacağız.
Editör: TE Bilişim